İki farklı kök kanal patı ile doldurulmuş kanallarda oluşan boşlukların incelenmesi ve boşlukların bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of voids of root canals filled with two different root canal sealers and how those voids effects the bond strength
- Tez No: 658648
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN ŞAKLAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AH Plus, mikro bilgisayarlı tomografi, EndoSequence BC Sealer, bağlanma dayanımı testi, adezyon, kök kanal boşlukları, AH Plus, micro computed tomography, EndoSequence BC Sealer, push-out test, adhesion, root canal voids
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İki farklı kök kanal dolgu patını kullanarak doldurulan kanallarda oluşan boşluğun bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesini amaçladığımız çalışmamızda, 30 adet tek köklü ve tek kanallı alt santral dişler kullanıldı. Dişlerin kök boylarının standardizasyonunu sağlamak için kesme cihazı (Metkon, Microcut precisioncutter, Bursa, Turkey) ile su soğutması kullanılarak kök ucundan 12mm uzaklıkta olacak şekilde kron kısımları kesilerek uzaklaştırıldı. Tüm kanallar Ni-Ti Protaper Universal eğe sistemi ile F3'e kadar crown down tekniği ile prepare edildi. Kök kanallarının preparasyonunu takiben smear tabakasını kaldırmak amacıyla kök kanalları 2ml %5'lik NaOCI sonra 2ml %17'lik EDTA ile 1 dk, daha sonra 2 ml %5'lik NaOCI solüsyonu ile yıkandı. Son olarak solüsyonların etkinliklerini sonlandırmak amacıyla 10 ml distile su ile yıkanan kök kanalları steril kağıt konlarla kurulandı. Hazırlanan örnekler rastgele 15'er dişten oluşan AH Plus grubu ve EndoSequence grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm örnekler kök kanal patlarının sertleşmeleri tamamlanana kadar 37ºC'de %100 nemli ortamda 1 hafta süresince etüv de bekletildi. Örneklerin taranması için yüksek çözünürlüklü mikro-BT sistem (Bruker Skyscan 1172, Kontich,Belgium) kullanıldı. Mikro-BT sistem 100 kVp,100 mA ve 0.5 mm Al/Cu filtre; voxel boyutları 13.65 μm ve 0.5 rotasyona ayarlandı. Ring artifaktları en aza indirmek için her tarama öncesi detektöre hava kalibrasyonu yapıldı. Örneklerin rekonstrüksiyonu için NRecon (ver.1.6.5.2, SkyScan, Kontich, Belçika) yazılımı kullanılmıştır. Düşük hızda, su soğutması ile çalışan mikro kesme cihazına (Metkon, Microcut precisioncutter, Bursa, Turkey) yerleştirilen her bir örneğin koronal, orta ve apikal üçlüsünden 1 mm kalınlığında horizontal kesitler alındı ve örneklere 'push-out' bağlanma dayanımı testi uygulandı. İtme testi kuvveti kanal dolgu patı kuvvet doğrultusunda aniden dentinden ayrılıp düşene kadar apikalden koronale doğru uygulandı. Uygulanan kuvvet değerleri Nexygen bilgi analiz programı (LIyod Instruments Ltd) ile kaydedildi. Maksimum kırılma kuvveti Newton (N) olarak kaydedildi ve Megapaskal (MPa) birimine çevrildi. Kök kanallarında oluşan boşluklar açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bağlanma dayanımı açısından koronal üçlü ve orta üçlüde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken, apikal üçlüde EndoSequence BC Sealer grubunun bağlanma dayanımı AH Plus grubuna göre daha yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak kalsiyum silikat esaslı bir pat olan EndoSequence BC Sealer'ın rutin klinik kullanım açısından uygulanabilecek bir kök kanal dolgu patı olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the voids of root canals filled with two different root canal sealers and how voids effects the bond strength. For this purpose, 30 mandibular central incisors with single root and single canal were used. In order to ensure the root length standardization of teeth, 12mm was cut from the apex using water cooling microcut system. All canals were prepared to F3 with crown down technique and Ni-Ti Protaper rotary files. After the preparation final irrigation applied to remove smear layer. Final irrigation protocol was; 2ml %5'NaOCI then 2ml %17 EDTA for 1 min., then 2 ml %5 NaOCI and finally 10 ml serum physiologic to remove all solutions from the root canal. Root canals dried with sterile paper points. Prepared samples were randomly divided into 2 groups including 15 teeth according to the used root canal sealer (AH Plus Sealer, EndoSequence BC Sealer). After the root canals were filled with sealers and gutta percha cones all specimens were stored at 37 ºC and 100 % humidity for 1week to complete setting of sealers. High resolution micro computed tomography system (Bruker Skyscan 1172, Kontich,Belgium) was used to scan the samples. Micro computed tomography system set to 100 kVp,100 mA and 0.5 mm Al/Cu filter; voxel size 13.65 μm and 0.5 rotation. NRecon (ver.1.6.5.2, SkyScan, Kontich, Belçika) software used for image reconstruction. Horizontal sections, 1mm thickness were obtained from coronal third, middle third and apical third of the roots and then push-out test was applied. The push-out force was applied in an apicocoronal direction until bond failure occurred, which was manifested by extrusion of the obturation material and a sudden drop along the load deflection. The force was recorded by using Nexygen data analysis software (LIyod Instruments Ltd). The maximum failure load was recorded in Newtons and was used to calculate the push-out bond strength in Megapascals (MPa). No significant diffrences were found between two groups by voids measured. Intragroup evaluation of bond strength, no significant differences were found between coronal third and middle third. EndoSequence BC Sealer's bond strength at apical third was significantly higher than AH Plus Sealer. As a conclusion, we think calcium silicate based EndoSequence BC Sealer can be used as a root canal sealer material alternative to standard root canal sealers for clinical use.