2010 ve 2018 ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programlarında yer alan değerler eğitimi anlayışlarının karşılaştırılması
A comparison of values education in the 2010 and 2018 secondary education Religious Culture and Moral Knowledge teaching programs
- Tez No: 658703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi, Ortaöğretim, Değerler Eğitimi, Değerler Eğitimi Yaklaşımları, Öğretim Programı, Religious Culture And Moral Knowledge, Secondary Education, Values Education, Values Education Approaches, Teaching Program
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın temel amacı 2010 ve 2018 Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarında yer alan değerler eğitimi anlayışlarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırmada 2010 ve 2018 tarihli Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programları değer ve değerler eğitimini tanımlama, saygı değeri örneğinde değerlerin sınıf, ünite ve kazanımlara göre organizasyonu, öne çıkarılan değerler, değerlerin öğretiminde kullanılması öngörülen yöntem, teknik ve araç-gereçler ile değerler eğitimi bağlamında öğretmen ve öğrenciye bakış vb. açılardan karşılaştırılmış ve değerler eğitimi yaklaşımları bağlamında tartışılmıştır. Bu kapsamda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada 2010 ve 2018 Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarında bütünüyle benimsenen bir değerler eğitimi yaklaşımı olmadığı, aynı programda birbirinden farklı gelişim çizgileri ve muhtevaları olan değerler eğitimi yaklaşımlarına birlikte yer verildiği görülmüştür. Her iki programda değerler eğitimini yapılandırma bakımından belli benzerlikler ya da sürekliliklerin olduğu, bununla birlikte son programın değerleri daha sentezci bir yaklaşımla öğretime konu ettiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to comparatively examine the understanding of values education in the 2010 and 2018 Secondary Education Religious Culture and Moral Knowledge Curriculum. In this research, the 2010 and 2018 Secondary Education Religious Culture and Moral Knowledge Education Programs define values and values education, in the example of respect value, the organization of the values according to class, unit and gains, the values highlighted, the methods, techniques and tools foreseen to be used in the teaching of values and values education theacher and student view, etc. Were compared in terms of perspectives and discussed in the context of values education approaches. In this context, document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the study. In the study, it was seen that there was not a values education approach that was fully adopted in the 2010 and 2018 Secondary Education Religious Culture and Moral Knowledge Education Programs, and that values education approaches with different development lines and contents were included in the same program. It has been understood that there are certain similarities or continuities in both programs in terms of structuring the education of values; however, the values of the last latter program are the subject of teaching with a more synthesist approach.