Sporcu içeceklerinin marka / kurum kimliği ve ambalaj tasarımı açısından incelenmesi ve 'bir uygulama örneği'
The analyzing of sports drinks in terms of brand/institution and pack design and 'an example of implementation'
  1. Tez No: 658776
  2. Yazar: AYŞEGÜL CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN EVİN KILIÇKAYA BOĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Kurumsal Kimlik, Marka, Ambalaj, Graphic Design, Corporate Identity, Brand, Packaging
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde popüler olan sporcu içecek markalarını inceleyerek firmaların kendilerini yansıtmadaki en temel etkenlere değinmek; uygulama kısmında ise, kadınlara özel yeni bir sporcu içeceği yaratarak marka, ambalaj ve iletişim alanında bir farklılık ve farkındalık ortaya koymak isteyen bu yüksek lisans tezinde, kurumsal kimlik tasarımı, marka ve ambalaj konuları üzerinde durulmuştur. Bu tezde kimlik belirleme faktörü ile, markanın öğelerini oluşturan en temel etkenlerden, logo/amblem, renk, yazı, ve slogan tanımları yapılarak örnekler ile detaylandırılmıştır. Günümüz tasarım anlayışındaki marka ve ambalaj ilişkisi ele alınmış; ambalaj, ambalajın grafik tasarımındaki yeri, ambalajın görsel öğeleri, tüketici gözünde marka algısı ve tüketicinin ürünü satın almadaki etkenleri göz önüne alınarak belirli başlıklar altında toplanmıştır. 'Perforwomans' markası oluşturulurken günümüzde popüler olan sporcu içecekleri marka ve ambalajları da incelenerek yorumlanmıştır. Seçilen sporcu içeceklerinin logo, renk, yazı vb. özellikleri incelendikten sonra, özgün bir tasarım ile 'Perforwomans' markası oluşturulmuştur. Bütün amaç, kadın sporcuların kadınlıklarını koruyarak, erkekleşmeden başarıya ulaşmalarını sağlamak amacıyla bir farkındalık yaratacak etkili bir marka oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
In this post graduate thesis, which aims to touch on the most basic factors of companies in representing themselves by analyzing the brands of today's popular sports drinks and, in implemention part, to create an awaresness in the fields of brand, packing and communication by producing a new sports drink for women , it is dwelled on the topics of designing corporate identity, brand and packing. With the identification factor; logo/emblem, color, text and slogan definitions were made and detailed with examples. The relation between brand and packing in contemporary design philosophy is discussed and packing, the place of packing in graphic design, visual elements of packing, brand perception in the eyes of consumer are collected under the certain titles by considering the factors of consumer on purchasing the product. While creating the brand“Perforwomans '', the brands and packs of today's popular sports drinks are also analyzed and construed. After the logo, color, writing and etc. features of selected sports drinks are analyzed, the brand ”Performance'' is created with an original design. The complete purpose is to create an effective brand, which will create an awaresness, with the purpose of ensuring thet they succeed by preserving their femininity without becoming mannish.