Bir ciddi boş zaman faaliyeti olarak amatör futbolcuların rekreasyonel etkinlik beklentileri
Recreational activity expectations of amateur players as a serious leisure activity
  1. Tez No: 658863
  2. Yazar: MUSTAFA İNAN ÖZANT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ciddi Boş Zaman, Amatör Futbolcu, Rekreasyonel Etkinlik, Serious Leisure, Amateur Football Player, Recreational Activity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, ciddi boş zaman faaliyeti olarak amatör futbol oynayan kişilerin rekreasyonel etkinlik beklentilerinin araştırılmasıdır. Aynı zamanda, araştırmaya katılım sağlayanların demografik özellikleri ile ciddi boş zaman düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma Ankara ili sınırları içerisinde bulunan Sincan, Keçiören, Altındağ ve Yenimahalle ilçelerinde amatör futbolculuk yapan 334 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Gould ve ark. (2008) tarafından geliştirilen“Measuring Serious Leisure”envanteri kullanılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliği ve uyum istatistikleri için AMOS programından faydanılmıştır. İstatistiki olarak, demografik verilerin yüzde ve frekansları tespit edilmiştir. Ayrıca Kayıtsız Boş Zaman Ölçeği'nin demografik verilere göre farklılaşıp farklılaşmadığının tespiti için t-test ve ANOVA,MANOVA analizlerine yer verilmiştir. Ayrıca değişkenler arası ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS for Windows 21 ve AMOS Paket programları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the recreational activity expectations of amateur football players as a serious leisure activity. At the same time, it was aimed to determine whether there is a relationship between the demographic characteristics of the participants and the serious leisure time. The research is located in Ankara, Sincan, Kecioren. Altındağ and Yenimahalle districts of amateur football players were carried out on 334 people. In the study,“Measuring Serious Leisure”that developed by Gould et al. (2008) scale was used. The construct validity and fit statistics of the scale were used from the AMOS program. In addition, t-test and ANOVA,MANOVA analyzes were performed to determine whether the Serious Leisure Scale differs according to demographic data. SPSS for Windows 21 and AMOS package programs were used to evaluate the data.