Bir ciddi boş zaman faaliyeti olarak pilates ve fitness yapan bireylerde merhamet algısı
Perception of compassion in individuals who do pilates and fitness as a serious leasure time activity
- Tez No: 733719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ciddi Boş Zaman, Merhamet, Pilates, Fitness, Serious, Leisure, Compassion, Pilates, Fitness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bir ciddi boş zaman etkinliği olarak pilates ve fitness yapan bireylerin ciddi boş zaman değerlendirme durumlarının ve merhamet algılarının incelendiği araştırmaya 204 katılımcı dahil olmuşken çalışmada veri toplama aracı olarak demografik bilgi toplama formunun yanı sıra Ciddi boş zaman ölçeği kısa formu (18 madde) ve Merhamet ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem T-testi, One-Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalar post hoc testleriyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular katılımcıların ortalamanın üzerinde ciddi boş zaman değerlendirme düzeyi sergiledikleri (3,64±0,87), en yüksek alt boyut puanını kişisel fayda alt boyutunda aldıkları (3,67±0,90),en düşük alt boyut puanını ise sosyal fayda alt boyutunda aldıklarını ortaya koymuştur (3,52±1,27). Pilates ve fitness yapan bireylerin merhamet düzeyinin yüksek olduğu (4,16±0,52), en yüksek alt boyut puanını sevecenlik alt boyutunda (4,35±0,66), en düşük alt boyut puanını ise umursamazlık alt boyutunda (3,97±0,81) elde ettikleri belirlenmiştir. Katılımcıların yaş, cinsiyet, baba eğitim durumları ve algıladıkları refah düzeyleri ile ciddi boş zaman değerlendirme düzeyleri ve merhamet algıları arasında anlamlı farklılıklar saptanmamışken, tercih ettikleri branş, kendi eğitim durumları ve annelerinin eğitim durumları, haftalık boş zaman süresinin yeterliliği, rekreatif etkinliklerle uğraşma durumu, haftada etkinliklere katılmadaki gün sayısı ve hangi amaçla rekreatif etkinliklere katılıyor olmaları ile ciddi boş zaman değerlendirme düzeyleri ve merhamet algıları farklılaşmaktadır. Sonuç olarak pilates ve fitness ile uğraşan bireylerin ilgilendikleri etkinlikler yoluyla olumlu bir ciddi boş zaman değerlendirme durumu ve merhamet düzeyi sergiledikleri ve belirli değişkenlerin bu düzeyi farklılaştırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
While 204 participants were included in the study, which examined the serious leisure time and compassion perceptions of individuals who do pilates and fitness as a serious leisure activity, the Serious Leisure Scale Short Form (18 items) and Compassion Scale were used as data collection tools in addition to the demographic information collection form in the study. . Independent sample T-test and One-Way ANOVA tests were used in the analysis of the data. Intra-group comparisons were analyzed with post hoc tests. The findings obtained were that the participants exhibited a serious leisure time level above the average (3.64±0.87), the highest sub-dimension score was in the personal benefit sub-dimension (3.67±0.90), and the lowest sub-dimension score was social benefit. sub-dimension (3.52±1.27). Individuals who do Pilates and fitness have a high level of compassion (4.16±0.52), the highest sub-dimension score is in the compassion sub-dimension (4.35±0.66), and the lowest sub-dimension score is in the indifference sub-dimension (3.97). ±0.81). While no significant differences were found between the participants' age, gender, father's educational status and perceived welfare level, and serious leisure time and compassion perceptions, the branch they preferred, their education status and their mother's education level, the adequacy of weekly free time, the status of engaging in recreational activities, the weekly The number of days they participate in activities and for what purpose they participate in recreational activities, their serious leisure time evaluation levels and perceptions of compassion differ. As a result, it can be said that individuals engaged in pilates and fitness exhibit a positive level of serious leisure time and compassion through the activities they are interested in, and certain variables differentiate this level.