Zeki Atagür'ün bağlama sazı için bestelediği eserlerin müzikal açıdan incelenmesi
A musical investigation of Zeki Atagurs composition works for the intrument baglama
  1. Tez No: 658864
  2. Yazar: MURAT GÜLBİTTİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK ÇÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Zeki Atagür, bestecilik, çalgısal müzik besteciliği, Zeki Atagür, composition, ınstrumental music composition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türk halk müziği'nde çalgısal müzik besteciliği, üzerinde durulması gereken bir konudur. Geçmişte Türk halk müziği'nde çalgısal müziğin yeri incelendiğinde, bu türün çalgılarına ilişkin çalışmaların sınırlı olduğu gözlenmektedir. Ancak günümüzde konuya ilişkin çalışmaların giderek arttığı dikkat çekmektedir. Özellikle bu durumu Anadolu müzik kültürü açısından büyük bir öneme sahip olan bağlama sazı için söylemek yerinde olacaktır. Bu doğrultuda son dönemlerde bu saza yönelik yaptığı çalışmalarla dikkat çeken müzik insanı Zeki Atagür'ün, çalgısal müzik besteciliğine ilişkin çalışmaları öne çıkmaktadır. Buradan hareketle“Zeki Atagür'ün Bağlama Sazı için Bestelediği Eserlerin Müzikal Açıdan İncelenmesi”adlı tez çalışmasının yapılmasına karar verilmiştir. Bu çalışması kapsamında bestecinin seçilen eserleri çeşitli müzikal incelemelere tâbi tutularak değerlendirilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan bulguların bağlama sazına özgü bestecilik anlayışına katkı sağlayacağı, bu doğrultuda çalgının eğitimine ve gelişimine etki edeceği düşünülmektedir. Türk halk müziği kapsamında çalgısal besteler ve besteciler hakkında bilimsel araştırma ve incelemelerin olmaması yapılan bu çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın yürütülmesinde nitel araştırma ve tekniklerinden faydalanılmıştır. Zeki Atagür bestelerine ilişkin çalgısal ezgilerin müzikal açıdan incelendiği betimsel nitelikteki bu çalışma, değerlendirme kriterleri göz önünde bulundurularak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Instrumental music composition in Turkish Folk Music is a subject that needs to be emphasized. When the position of instrumental music in Turkish Folk Music is examined in the past, it is observed that the studies on the instruments of this genre are limited. But, it is noteworthy that studies on this issue are increasing day by day. It would be appropriate to say this situation especially for the baglama instrument, which is of great importance in terms of Anatolian music culture. In this respect, Zeki Atagür, a music man who has attracted attention with his studies on this instrument in recent years, has come to the forefront in his studies on musical composition. Thus, it was decided to carry out a thesis study titled“Musical Analysis of the Works Composed by Zeki Atagür for Baglama Instrument.”Within the scope of this work, the selected works of the composer were evaluated through various musical studies. It is thought that the findings of the investigation will contribute to the understanding of composition specific to the instrument and will affect the education and development of the instrument in this direction. The lack of scientific research and studies on instrumental compositions and composers within the scope of Turkish Folk Music reveals the importance of this study. Oualitative research and techniques were used in conducting this research. This descriptive study examining the musical melodies of Zeki Atagür's compositions was interpreted by considering the evaluation criteria.