Futbolda izokinetik bacak kuvvetinin fiziksel performans parametrelerine etkisi
The effect of isokinetic leg strength on physical performance parameters in football
  1. Tez No: 658865
  2. Yazar: ORKAN SEYİT İBRET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İzokinetik kuvvet, sprint, şut hızı, futbol, denge, çeviklik, Isokinetic strength, sprint, shot speed, football, balance, agility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri fakültesinde öğrenci olan amatör futbolcuların izokinetik bacak kuvveti ile farklı fiziksel performans parametrelerinin ilişkisini incelemektir. Çalışmaya gönüllü 32 futbolcu katılmıştır. Futbolcuların izokinetik bacak kuvvetini belirmek için Cybex Humac Norm cihazı kullanılmıştır. Boy ölçümü için Holtain sabit stadiometre kilo için seca marka baskül kullanılmıştır. Vücut analizi için Tanita MC 180 cihazı kullanılmıştır. Sprint ve çeviklik ölçümleri Sport Expert MS 501 çift kapılı fotoselle ölçülmüştür. Denge Sportkat 4000 cihazı kullanılmıştır. Dikey sıçrama için Sport Expert MS 501 Jump fonksiyonu kullanılmıştır. Şut hızı için Bushnell Velocity Speed Gun radar kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizi Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı (p≤0.05 ve p≤0.01) testi uygulandı. İzokinetik bacak kuvveti ile antropometrik özellikler, denge, şut hızı ve diğer izokinetik kuvvet parametreleri arasında pozitif yönlü korelasyon bulurken, sprint performansları arasında negatif korelasyon bulundu. Bu çalışmayla futbolcuların izokinetik bacak kuvveti ile bazı fiziksel parametrelerin ilişkisi ortaya konulmuştur. Bu ilişkilerin bilinmesi futbolun gerektirdiği özellikte antrenmanlar planlanması için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the relationship between isokinetic leg strength and different physical performance parameters of amateur football players who are the students at Eskişehir Technical University Faculty of Sport Sciences. 32 volunteer football players participate in the study. Cybex Humac Norm device is chosen to determine the isokinetic leg strength of football players. Holtain fixed stadiometer is used for height measurement and seca scales are used for weight. Tanita MC 180 device is determined for body analysis. Sprint and agility measurements are measured with a Sport Expert MS 501 double door photocell. Denge Sportkat 4000 device is used. Sport Expert MS 501 Jump function is used for vertical jump. Bushnell Velocity Speed Gun radar is used for shot speed. Statistical analysis of the study is performed by Pearson Product Moment Correlation Coefficient (p≤0.05 and p≤0.01) test. While a positive correlation is found between isokinetic leg strength and anthropometric properties, balance, shot speed and other isokinetic strength parameters, a negative correlation is found between sprint performances. In this study, the relationship between the isokinetic leg strength of football players and some physical parameters has been revealed. Getting knowledge about these relationships is thought to be useful for the planning of these kinds of training sessions that football requires.