Aminooksim türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve bazı metallerle komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and characterization, of aminooximes derivatives and investigations of some of its transition metal complexes
  1. Tez No: 65889
  2. Yazar: EŞREF TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aza, Amin, vic-dioksim, 3-dioksa, aminlerin sentezi, kompleks, Aza compounds, Amine compounds, vic-Dioxime, 3-dioxolane, Amine synthesis, Complexes
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
II ÖZET Doktora Tezi Aminooksim Türevlerinin sentezi, Karakterizasyonu ve Bazı metallerle Komplekslerinin İncelenmesi Eşref TAŞ Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1997; Sayfa:101 Bilindiği gibi vic-dioksimler, geçiş metalleri ile verdikleri kararlı kompleksler nedeniyle şelat teşkil edici olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır. Literatürde olmayan amin grubu içeren yeni vic-dioksimli ligandlar elde edildi ve bunların kompleksleri sentezlenerek yapıları aydınlatıldı. Bu çalışmada, 6 değişik yeni ligand elde edildi, ilk basamakta epiklorhidrin veya epibromhidrin sıra ile siklohekzanon,metil etil keton,benzaldehit, siklopentanon ile borantriflorür etil eter katalizörü yanında ayrı ayrı etkileştirilerek 1-Klor2,3-O- siklohekziliden propan(1), 1-Brom 2,3-O-sekonder bütiliden propan(2), 1-Klor 2,3-0- benzal propan (3), 1-Klor2,3-O-sklopentiliden propan(4) bileşikleri sentezlendi. Çalışmanın ikinci basamağında, elde edilen 1, 2, 3 ve 4 bileşikleri, 1,3-diamino propan ile reaksiyonu sonucunda elde edilen 1,2-O-siklohekziliden-4-aza-7-amino heptan (RıNH2), 1,2-O-sekonder bütiliden-4-aza-7-aminoheptan (RaNhk), 1,2-0- benzal-4-aza-7-amino heptan (R4lMH2) ve 1,2~O-sikIopentiliden-4-aza-7-aminoheptan (R5NH2) bileşiğine ilave olarak 1 bileşiğinin 1,4 diamino bütan ile reaksiyonu sonucunda 1,2-O-siklohekziliden-4-aza-8~aminooktan (R2NH2) bileşiği elde edildi. Çalışmanın üçüncü basamağında ise, (R1NH2), (R2NH2), (R3NH2), (R4NH2) ve (R5NH2) bileşiklerinin anti-diklorglioksim ile etkileşmesinden 9,10-bis(hidroksiimino)- 4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-disikIohekziliden okta dekan (UHz), 10,11- bis(hidroksiimino)-4,8,12,17-tetraaza-1,2,19,20-O-disiklohekziliden kosen(L2H2), 9,10- bis(hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-disekonder bütiliden oktadekanIII (L3H2), 9,10-bis(hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-dibenzal oktadekan (UH2) ve 9,10-bis(hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-dipentiIiden okta dekan (LsH2) ligandları sentezlendi. Son olarak N-(2,4~dinitro fenil)-1,4 fenilen diamin bileşiğinin antikloroglioksim ile reaksiyonundan N-(2,4-dinitro fenil)-1,4 fenilen diamino glioksim (L6H2) ligandı elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu ligandların Co+2,Co+3,Cu+2,Ni+2, ve Uo2+2 kompleksleri sentezlendi. Elde edilen bütün bileşiklerin yapıları 1H-NMR,13C-NMR,FT-IR,Magnetik susseptibilite.UV.-visible ve elementel analiz ile aydınlatıldı.Ligand ve komplekslerin termal özellikleri TGA ve DTA teknikleri ile ölçüldü.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Ph.D. Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION, OF AMINOOXIMES DERIVATIVES AND INVESTIGATION OF SOME OF ITS TRANSITION METAL COMPLEXES Eşref TAŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 1997, Page:101 As it is known that, the Vic-Dioximes have great importance since they used as chelate due to their stable complexes with transition metals. In this study, the new vic- dioxime ligands with amino group were synthesized, characterized and structure of their complexes determined. In total six new oxime ligands were synthesized through this study. In the first step, by reacting of epichlorohydrine with cyclohexanone, benzaldehyde and cyclopentanone, 1~chloro-2,3,-0-cyclohexyliddene-propane (1), 1-chloro-2,3-0-benzal propane (3) and 1-chloro 2,3-0-cyclopentilidene propane (4) were obtained. On the other hand, in the reaction of epibromohydrine with methyl-ethyl ketone, 1-bromo-2,3- 0-seconder butylidene propane (2) was synthesized. In all these reactions boron- trifluoride ethyl ether was used as the catalyst. In the second step, the compounds named as 1, 2, 3, 4 were reacted with 1,3- diamino propane to obtain 1,2-0-cyclohexlidine-4-aza-7-aminoheptane (RiNH2), 1,2-0- seconder butylidine-4-aza-7-aminoheptane (R3NH2), 1,2-0-benzal-4-aza -7- aminoheptane (R4NH2) and 1,2-0-cyclopentylidene-4-aza-7-aminoheptane (R5NH2). On the other hand, in the same reaction conditions, 1,2-0-cyclohexylidene-4-aza-8- aminooktane (R2NH2) was synthesized from the reaction of 1 with 1,4-diamino butane. In the third step of the work, RıNH2, R2NH2, R3NH2, R4NH2, and R5NH2 were reacted with anti-dichloroglyoxime to obtain 9,10-Bis(hydroxyimino)-4,8,11,15-tetraaza- 1,2,17,18-O-dicyclohexylidene octadecane (UH2), 10,11-Bis(hydroxyimino)-4,8,12,17- tetraaza-1,2,1 9,20-O-dicyclohexylidene Cosene(L2H2), 9,1 0-Bis(hydroxyimino)-V 4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-0- diseconder butylidene octadecane (L3H2), 9,10- Bis(hydroxyimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-0- dibenzal octadecane(L4H2) and 9,1 0-Bis(hydroxyimino)-4,8, 11,1 5-tetraaza-1,2,17,1 8-0- dicyclopentylidene octadecane (L5H2) ligands. In addition to that with the reaction of N-(2,4-dinitrophenyl)-1,4-pheylene diamine and anti-chloroglyoxime, N-(2,4-dinitrophenyl)-1,4-phenyiene diaminoglyoxine ligand was obtained. Finally, Co*2, Co+3Cu+2, Ni+2 and U02+2 metal complexes of these iignads mentioned above were synthesized. The structure of these compounds was characterized by using 1HNMR, 13CNMR, FT-IR, UV.-visible, Magnetic Susceptibility measurements and elemantal analyses. The thermal characterizations of ligands and their complexes were carried out by using TGA and DTA techniques.