Toplumsal kabul ve uyum süreci açısından kent sakinlerinin Suriyeli sığınmacılara yönelik algısı: Konya örneği
Perceptions of urban residents for Syrian refugees in terms of social acceptance and compliance process: The case of Konya
- Tez No: 658891
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sığınmacı, Suriye, Toplumsal Kabul, Uyum, Algı, Migration, Asylum seeker, Syria, Social Acceptance, Harmony, Perception
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Göç, yüz yıllardır devam eden bir hareketlilik olarak günümüze kadar gelmiştir. Ancak göç sorunu, yirmi birinci yüzyılın başlarında ortaya çıkan dünyanın en önemli problemlerinden bir tanesi haline gelmiştir. Bu olgu, sosyal hayatı değiştirip hem göç edenler hem de göç edilen yer için yeni bir hayat anlamına gelmektedir. Ulusal ve uluslararası literatürde göç edilen yerin niteliği, göç edenlerin nitelikleri, göç edenlerin son yerleşim yeri, göçün yasal olup olmaması, göçün amaçları, göçün süresi vb. faktörler dikkate alınarak göç türleri sınıflandırılmıştır. Ama genel olarak göç, oluşum nedenlerine göre ikiye ayrılmaktadır. Biri gönüllü göç diğeri ise zorunlu göçtür. Zorunlu göçün sonuçlarından biri sığınmacı olmaktır. Küresel boyutta sığınmacı sayılarının ciddi rakamlara ulaşması nedeniyle BM gibi uluslararası kuruluşlar harekete geçmiş ve çeşitli düzenlemeler yapmışlardır. Türkiye, Suriye'de baş gösteren iç savaş sonrasında Suriyeli sığınmacıların en çok göç ettiği ülke olmuştur. Bu durum Türkiye'yi dünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesi haline getirmiştir. Türkiye'deki sığınmacı sorunları, 2011'den bugüne kadar gündemde olmayı sürdüren bir konudur. Türkiye hükümeti son duruma göre, 3.6 milyondan fazla Suriyeliye, sağlık, eğitim, iş olanakları, barınma ve gıda gibi konularda yardımcı olmaya devam etmektedir. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar çoğu yönüyle akademik makalelerde değerlendirilmiştir. Bu çalışmalarda Türkiye toplumunda özellikle yaygın bir Suriyeli karşıtlığının varlığına dikkat çekmiştir. Başta bu karşıtlığın nedenleri, devletin uyum sürecindeki uygulamaları ve toplumsal kabulün ne durumda olduğunu bu araştırmada ele alınmaktadır. Bu çalışmada, genel olarak göç ile ilgili kavramlar açıklanmış, Suriyeli sığınmacılar ile ilgili bilgi verilmiş, devletin uyum sürecine yaklaşımı incelenmiş ve halkın görüşleri bağlamında toplumsal kabulün ne durumda olduğuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration has come to this day as a mobility that has been going on for years. This phenomenon changes social life and means a new life for both the immigrants and the destination. In the national and international literature, migration types can be classified by taking into account factors such as the nature of the place of immigration, the qualifications of the migrants, the last place of immigrants, whether the migration is legal, the purposes of migration, the duration of the migration, the intensity of the migration and other migration reasons. is divided into two according to the reasons for its occurrence. One is voluntary migration and the other is forced migration. One of the consequences of forced migration is being a refugee. International organizations such as the United Nations took action and made various arrangements due to the significant numbers of asylum seekers internationally. Turkey, neighboring showing the head of Syrian refugees after the civil war in Syria was the country where most emigrated, in this case Turkey has made the country hosting the most refugees in the world. Refugee problem in Turkey from 2011 is an issue that continues to be on the agenda until today. According to Turkey's government last case, more than 3.6 million Syrians, health, education, employment opportunities, continues to assist in areas such as housing and food. Syrian refugees in Turkey and one of the aspects evaluated by academic article with the most important aspects of the problem, Turkey has noted the existence of a widespread Syrian opposition in recent work in the community. This study has been conducted to, investigate the reasons for this issue, the practices of the state in the adaptation process and the state of social acceptance. In this study, the concepts related to immigration in general were explained, information was given about the Syrian refugees, the approach of the state to the adaptation process was examined and the state of social acceptance within the opinion of the public was given.