Asistan hekimlerde algılanan stres düzeylerinin ve uyku kalitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of perceived stresslevels of resident physicians with their sleep quality
  1. Tez No: 658916
  2. Yazar: AYŞEGÜL SAPMAZ
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim, Uyku Kalitesi, Stres Düzeyi, Physician, Sleep Quality, Stress Level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; tıpta uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin uyku kalitesini ve algılanan stres düzeyini saptamak, bunları etkileyen faktörleri belirlemek ve buna yönelik öneriler geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı anket çalışmasıdır. Çalışma İzmir ili Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahili ve cerrahi tıp bilim dallarında görev yapan asistan hekimlerden oluşmaktadır. Araştırmaya 199 asistan hekim katılmıştır, hekimlere önce araştırma hakkında bilgi verilmiş, çalışmayı kabul edenlerden sözlü ve yazılı onam alınmıştır. Demografik veriler, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) uygulandı ve anket skorları ile bileşenlerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Asistan hekimlerin uyku kalitesi, stres düzeyi ve bunların hekimlerin sosyo-demografik ve hekimlik özellikleriyle karşılaştırılmasında ikili karşılaştırmalar için t testi, üç ve daha fazla kategorik değişkenler için ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %50,8'i kadın olup yaş dağılımına bakıldığında 30 yaş altı nüfusun tüm grubun %77,4'ünü oluşturduğu görülmektedir. Medeni durumu bekar olanlar yaklaşık tüm grubun yarısı, çocuğu olanlar %21,6, sadece eşi ile veya eş ve çocuklarıyla yaşayanlar %49,7 dir. Katılımcıların %74,4'ü dahili birimlerde, %31,2'si 36 aydan fazladır asistan olarak çalışmaktadır. Nöbet tutma oranı %78,9 olup aylık nöbet sayısı yüzdesi en fazla olan grup 6-10 arası nöbet tutan gruptur. Asistan olarak 7-12 ay arası sürelerde çalışanlarda, gelirim giderimden az diyenlerde her gün düzenli olarak alkol kullananlarda, her gün egzersiz yapanlarda stres düzeyi daha yüksek saptanmıştır. 40 yaşından büyük olanlarda, asistan olarak 1-6 ay arası sürelerde çalışanlarda, gelir giderimden az diyenlerde her gün düzenli olarak sigara içenlerde uyku kalitesi daha kötü bulunmuştur. Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ile Algılanan Stres Ölçeği arasında orta derecede pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Uyku kalitesi kötü olan asistan hekimler incelendiğinde stres bulgusuna rastlanmış, uyku kalitesi ile stres arasında anlamlı bir sonuç elde edilmiştir. Uzmanlık eğitimi alan hekimlerin uyku kalitelerinin iyileştirilmesi ve stres faktörlerinin azaltılması, dolayısıyla daha kaliteli uzmanlık eğitimi alıp daha kaliteli sağlık hizmeti sunabilmelerini sağlamaktadır. Uyku kalitesini bozabilecek olumsuzlukların düzeltilmesine önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the sleep quality and perceived stress level of resident physicians receiving education for the specialty in medicine, to determine the factors affecting these activities and to develop recommendations accordingly. Material and Method: This is a monocentric, cross-sectional, descriptive questionnaire study. The study consists of resident physicians working in the fields of internal and surgical medicine at Bozyaka Training and Research Hospital in İzmir province. 199 assistant physicians participated in the study, the physicians were informed about the study first, and verbal and written consent was obtained from those who accepted to participate in the study. Demographic data, Perceived Stress Scale (PSS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) were applied and descriptive statistics and correlation analysis were used to evaluate survey scores and components. In the comparison of the sleep quality and stress level of resident physicians with their socio-demographic and medical characteristics, T-test was used for paired comparisons and ANOVA test was used for three or more categorical variables. Findings: It was observed that 50.8% of the participants were women, and the population under the age of 30 constituted 77.4% of the whole group when the age distribution was examined. Those whose marital status was single constituted approximately half of the whole group, those with children constituted 21.6%, and those living only with their spouse or spouse and children constituted 49.7%. Of the participants, 74.4% was working in the internal units, and 31.2% of the participants were working as assistants for more than 36 months. The rate of duty is 78.9%, and the group with the highest percentage of monthly duty was the group who was on call duty between 6-10 times. The stress level was found to be higher in those who was working as an assistant for 7-12 months, those who mentioned that their income was less than their income, those who drank alcohol regularly every day, and those who did exercise every day. Sleep quality was found to be worse in those who were older than 40, those who were working as an assistant for 1-6 months, those who mentioned that their income was less than their income, and those who smoked regularly every day. A moderate positive correlation was found between the Pittsburg Sleep Quality Index and the Perceived Stress Scale. Result: When resident physicians with poor sleep quality were examined, a symptoms of stress was found, and a significant correlation was obtained between sleep quality and stress. Improving the sleep quality of physicians receiving education for the specialty in medicine and reducing stress factors will enable them to receive higher quality specialist training and provide higher quality healthcare services. Therefore, special attention should be paid to eliminating the negativities that may impair sleep quality.