30-65 yaş arasında kronik hastalığı olan ve olmayan kişilerde anksiyete - depresyon görülme ilişkisi
Investigation of the relationship between chronic disease and anxiety / depression in 30-65 years of age
- Tez No: 658917
- Danışmanlar: DOÇ. UMUT GÖK BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hastalık, Anksiyete, Depresyon
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada 30-65 yaş arası yetişkinlerde kronik hastalık varlığının anksiyete ve depresyon ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Bu araştırma tanımlayıcı tipte bir epidemiyolojik çalışma olup, İzmir Bornova 10 nolu Evka-3 Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 30-65 yaş arası hastaların prospektif olarak değerlendirilmesiyle 1 Ağustos 2020 - 30 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Olguların kronik hastalıkları, depresyon ve anksiyete ile ilişkili olabileceği düşünülen değişkenleri kaydedilmiştir. Depresyon ve anksiyete Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların %37,2'si 30-39 yaş arasında, %57,8'i kadın, %78,3'ü evli, %58,9'u yüksekokul ve üzeri bir öğrenime sahipti. Kişilerin %48,9'unun herhangi bir kronik hastalığı bulunmaktadır. Kronik hastalığı olanların %62,5'i çalışan, %25'i emeklilerden oluşuyorken, kronik hastalığı olmayanların %76,1'i çalışan, %8,7'si emeklilerden oluşmaktadır. Kronik hastalığa sahip olan kişiler istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla sıklıkta emeklilerden, daha az sıklıkta çalışan kişilerden oluşmaktadır (p=0,025). Kronik hastalığı olan olguların %12,5'inin, kronik hastalığı olmayaların %1,1'inin herhangi bir psikiyatrik hastalığı bulunmaktadır. Kronik hastalığı olmayanlarla karşılaştırıldığında, kronik hastalığı olanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla sıklıkta psikiyatrik hastalık olduğu saptanmıştır (p=0,002). HADÖ puanına göre kronik hastalığı olanların %19,3'ü anksiyeteye, %30,7'si depresyona yatkındır. Kronik hastalığı olmayanların ise %16,3'ü anksiyeteye, %27,2'si depresyona yatkındır. Gruplar arasında anksiyeteye yatkınlık açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0,05). Sonuç: Kronik hastalığı olan bireylerde istatistiksel olarak anlamlı olmasa da depresyon ve anksiyeteye yatkınlığın biraz daha fazla olduğu saptandı. Ayrıca, emekli olmanın kronik hastalık gelişimi açısından önemli bir parametre olduğu ve kronik hastalığı olmayanlar ile karşılaştırıldığında, kronik hastalığı olanlarda eşlik eden psikiyatrik hastalık sıklığının daha fazla olduğu belirlendi
Özet (Çeviri)
Aim. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between the presence of chronic disease and anxiety and depression in adults aged 30-65 years. Method. This descriptive epidemiological study was conducted between August 1, 2020 - September 30, 2020 with a prospective evaluation of patients aged 30-65 who applied to Izmir Bornova No. 10 Evka-3 Family Health Center. The variables thought to be related to the chronic diseases, depression and anxiety of the cases were recorded. Depression and anxiety were assessed using the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Results. 37.2% of the cases were between the ages of 30-39, 57.8% were female, 78.3% were married, and 58.9% had a college or higher education. 48.9% of the participants did not have any chronic disease. While 62.5% of those with chronic diseases were working in a job, 25% were retirees, 62.1% of those who do not have a chronic disease were working in a job and 8.7% were retirees. Those with chronic diseases were statistically significantly more frequently retired and less frequently working (p = 0.025). 12.5% of the patients with chronic disease and 1.1% of those without chronic disease had any psychiatric disease. It was found that psychiatric diseases were significantly higher in patients with chronic diseases compared to those without chronic diseases (p = 0.002). According to the HADS score, 19.3% of those with chronic diseases were susceptible to anxiety and 30.7% to depression. 16.3% of those who did not have a chronic disease were susceptible to anxiety and 27.2% to depression. There was no statistically significant difference between the groups in terms of susceptibility to anxiety (p> 0.05). Conclusion. Although it was not statistically significant in individuals with chronic diseases, it was found that the susceptibility to depression and anxiety was slightly higher. In addition, it was determined that retirement is an important parameter in terms of chronic disease development and the prevalence of comorbid psychiatric diseases is higher in patients with chronic disease compared to those without chronic disease