19. yy askeri keçe başlıkların tespiti ve yeni tasarımlarda yorumlanması
19th military felt hoods determination and interpretation of today
  1. Tez No: 658991
  2. Yazar: SABRİYE ARPAÖZÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: keçe, 19.yy, fes, askeri başlık, keçe şapka, felt, 19th, traditional felt, military hoods, felt hat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Keçe, hayvansal liflerin alkali bir ortamda su, ısı ve basınç yardımıyla sıkıştırılması sonucu elde edilen bir tekstil ürünüdür. Isı yalıtımı olması, sürüngen hayvanları üzerinde barındırmaması, ortamdaki nemi kendine çekmesi, radyasyonun yayılmasını engellemesi gibi birçok koruma özelliği vardır. Geniş bir kullanım alanına sahip olmasına rağmen sadece belli bölgelerde yapımına devam edilmektedir. Afyonkarahisar, Konya, İzmir, Şanlıurfa, Isparta keçe üreten merkezlerden bazılarıdır. Günümüzde halk eğitim merkezleri bünyesinde keçe kursları açılarak meslek canlandırılmaya çalışılmaktadır. Bu kurslarda keçeden çeşitli giyim eşyaları ve dekoratif süslemeler yapılmaktadır. Keçenin kullanım alanlarından birisi de askeri başlıklardır. Geçmiş dönemlerde de çeşitli keçe başlıklar kullanılsa da 1826 yılında fesin askeri başlık olarak kabul edilmesiyle yaygın hale gelmiştir. Tez çalışmasında 19.yy askeri keçe başlık formları örnek alarak, keçe başlıkların yeniden kullanılabileceği yeni formlar tasarlanması düşünülmüştür. Bu tasarımların yapımında tepme keçe yöntemi ve kalıp tekniği kullanılmıştır. Elyafların renklendirilmesinde ise doğal boya kaynakları tercih edilmiştir. Bu çalışma sağlık açısından birçok özelliği olan keçenin yeniden kullanılmasını sağlamayı ve keçe başlıklar da yeni tasarımların ortaya çıkmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The felt is a textile product obtained by compressing the animal fibers in an alkaline environment with the help of water, heat and pressure. There are many protection features such as being heat insulation, not hosting on reptile animals, attracting moisture to the environment and preventing the spread of radiation. Although it has a wide usage area, it is still being built only in certain regions. Afyonkarahisar, Konya, Izmir, Sanliurfa, Isparta are some of the felt producing centers. Today, it is tried to revitalize the profession by opening felt courses within the public education centers. In these courses various apparel and decorative ornaments are made of felt. One of the uses of the felt is military headings. In the past, although various felt headlines were used, in 1826, the fez was accepted as a military title and became widespread. In the thesis study, it is thought that new forms will be designed in which reusable felt caps can be used by taking the 19th century military felt title forms. It will use recoil felt method and mold technique for making these designs. Natural dye sources will be preferred for coloring the fibers. This study aims to reuse the felt, which has many characteristics in terms of health, and to produce new designs.