Melanoma hücre hattında (B16F10) bazı kanser kök hücre tiplerinin kanserleşmedeki rolü ile antiparaziter özellikteki etken maddelerin hedgehog sinyal yolağı üzerinden kanserleşme üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the role in some cancer stem cells on cancer formation in melanoma cell line (B16F10) and the effects of antiparasitic agents on cancer formation through hedgehog signaling pathway
  1. Tez No: 659088
  2. Yazar: GÜLŞAH EVYAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÜMİT LÜLEYAP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Melanoma, Kanser Kök Hücresi, Ornidazole, CD133, Hedgehog sinyal yolağı, ER stresi, Melanoma, Cancer Stem Cell, Ornidazole, CD133, Hedgehog signaling pathway, ER stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Melanoma, nöral yarıklardan köken alan ve melanin pigmenti üreten melanositlerin transformasyonu sonucu meydana gelen malignant bir tümördür. Kanser ilişkili ölümlerin %90'ı, metastatik kanser durumlarında ortaya çıkmaktadır ve melanoma bilinen en ölümcül kanserlerden bir tanesidir. Genel olarak, melanom tüm malign tümörlerin % 1-3'ünü oluşturur ve insidansı her yıl % 6-7 oranında artmaktadır. Melanoma olgularında konvansiyonel tedavilere karşı direncin çok sık meydana gelmesi; Melanoma-spesifik KKH'lerini, KKH'lerini düzenleyici mekanizmaları, sinyal yolaklarını spesifik olarak hedef alan yeni etkili ve seçici terapötik kimyasalların geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Çalışmamızda potansiyel olarak daha etkili tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla melanoma kanser hücre hattından (B16F10) CD133+ ve CD133- yüzey belirteçlerine sahip hücreler sorting edilerek farelerde cilt kanseri oluşturulup, kanser ve kanser kök hücrelerini ortadan kaldırma yeteneği olan yeni bileşiklerin ortaya çıkarılması ve tespit edilmesini amaçladık. Çalışmalarımızın bir sonucu olarak Ornidazol ile tedavi edilen deney gruplarımızda Ornidazol'ün fare melanom B16 hücre proliferasyonunu ve göçünü in vitro zaman ve doza bağlı olarak kontrol gruplarına göre inhibe ettiğini ve ayrıca, Ornidazole tedavisinin DNA hasarlarını şiddetlendirdiğini gözlemledik. Dahası fare melanom modeli tümör analizi ile, Ornidazol'ün melanom hacmini düşürdüğünü gözlemledik. Bulgularımız birlikte ele alındığında, Ornidazole'ün melanom ilerlemesini hafiflettiğini ve eşzamanlı olarak Hedhegog sinyal yolağını ve otofaji ekspresyonunu bastırdığını ve apopitozisi indüklediğini gösterdi. Ek olarak Ornidozole'un ER stres aracılı apopitozisi ekpresyonunu indüklediği ve otofaji ekspresyonunu inhibe ettiği görüldü. Elde ettiğimiz bulgular Ornidazole'un tümör büyümesi inhibisyonunda rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Melanoma is a malignant tumor that arises from neural clefts and occurs as a result of transformation of melanocytes that produce melanin pigment. 90%of cancer-related deaths occur in metastatic cancer conditions and melanoma is one of the deadliest cancers known. In general, melanoma accounts for 1-3% of all malignant tumors and its incidence increases by 6-7% each year. Frequent resistance to conventional treatments in patients with melanoma; melanoma-specific CSCs and the regulatory mechanisms of CSCs necessitate the development of new effective and selective therapeutic chemicals that specifically target signaling pathways. In our study, in order to identify and develop potentially more effective treatment methods, skin cancer was created in mouse by sorting cells with surface markers CD133+ and CD133- from the melanoma cancer cell line (B16F10) in order to reveal and identify new compounds that have the ability to eliminate cancer and cancer stem cells. As a result of our studies, we observed that Ornidazole inhibited mouse melanoma B16 cell proliferation and migration as a dose and time depended manner in vitro compared to control groups in our experimental groups treated with Ornidazole. We also observed that Ornidazole treatment aggravated DNA damage. Moreover, with mouse melanoma model tumor analysis, we observed that Ornidazole reduced the melanoma volume. Taken together, our findings showed that Ornidazole reduced melanoma progression and simultaneously suppressed Hedhegog signaling pathway and autophagy expression and induced apoptosis. In addition, Ornidozole was found to induce ER stress-mediated apoptosis expression and inhibit ER stress-mediated autophagy expression. Our findings show that Ornidazole may play a role in tumor growth inhibition.