Cerrahi pozisyonların endotrakeal tüp kaf basıncı üzerine etkilerinin ve kaf basıncı değişikliğinin postoperatif boğaz ağrısı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of surgical position on endotracheal tube cuff pressure and the effect of cuff pressure change on postoperative sore throat
  1. Tez No: 659092
  2. Yazar: ESRA ÖZBÜLBÜL ŞERARE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: endotrakeal tüp, kaf basıncı, pozisyon, pron, lateral, trendelenburg, postoperatif boğaz ağrısı, endotracheal tube, cuff pressure, position, prone, lateral, trendelenburg, postoperative sore throat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Genel anestezi uygulamasında endotrakeal entübasyon sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu tüplerde bulunan kaf (balon) genellikle hava ile şişirilerek, trakea duvarı ile tüp arasından gaz ve sıvı kaçışı engellenir; bu şekilde pozitif basınçlı ventilasyona olanak sağlanırken; mide içeriği ve orofarinksteki sekresyonların trakeaya geçişine de engel olunur. Kafın yetersiz basınçta şişirilmesi orofaringeal içeriğin mikroaspirasyonu sonucu nazokomiyal pulmoner enfeksiyonların oluşumuna neden olabilir. Endotrakeal tüp kafının aşırı şişirilmesi ve basıncın perfüzyon basıncının üzerine çıkması ise; trakeal kan akımının bozulmasına ve hatta durmasına sebep olarak, postoperatif dönemde trakeal mukoza hasarından, trakeal stenoz, fistül ve rüptüre kadar uzanan komplikasyonlara neden olabilir. Çalışmamızda farklı cerrahi pozisyonlarının (lateral, pron, trendelenburg, terstrendelenburg ve supin) endotrakeal tüp kaf basıncına etkisinin olup olmadığını ve kaf basıncı değişikliğinin postoperatif boğaz ağrısı başta olmak üzere postoperatif komplikasyonlar üzerine etkisini prospektif, gözlemsel çalışma dizaynı ile değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar supin, trendelenburg, ters trendelenburg, pron ve lateral olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Her birinde 25 hasta olmak üzere toplam 125 hasta çalışmaya alındı, ters trendelenburg pozisyonunda tüp kafı inen ve entübasyon tüpü değiştirilen bir hasta çalışma dışı bırakıldı. Entübasyon sonrası (T0) kaf basıncı kaf manometresi ile ölçülerek 25 cmH2O'ya ayarlandı ve manometre endotrakeal tüpün pilot balonundan ayrılmadan devamlı izleme alındı. Operasyon için gerekli pozisyon verildikten hemen sonra (T1), pozisyonun 30. Dakikası (T2), cerrahi işlem sonunda operasyon pozisyonu değiştirilmeden (T3), ekstübasyon öncesi supin pozisyonda (T4) zamanlarında kaf basıncı değerleri kaydedildi. Postoperatif derlenme odasında ve 24. saatte hastalarla görüşülerek boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve öksürük olup olmadığı sorgulandı. Trendelenburg, lateral ve pron grubundaki hastaların pozisyon verildikten sonraki kaf basıncında pozisyon öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır. Daha sonraki izlem zamanlarında tüm gruplarda kaf basıncının zamanla azalma trendinde olduğu gözlenmiştir. Gruplar arasında postoperatif boğaz ağrısı, öksürük ve ses kısıklığı görülme insidansı açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak postoperatif boğaz ağrısı olan hastaların olmayan hastalara göre; pozisyon sonrası kaf basıncı ortalamasındaki pozisyon öncesi kaf basınçlarına kıyasla olan artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, kaf basıncının değişen hasta pozisyonlarına bağlı dinamik bir seyir izlemesi ve kaf basıncı yüksekliğinin postoperatif komplikasyonlarla sebep olması nedeniyle kaf basıncı monitörizasyonunun hasta güvenliği için gerekli olduğunu ve rutin monitörizasyona dahil edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Endotracheal intubation is a frequently used method in general anesthesia. The cuff (balloon) in these tubes is usually inflated with air, preventing gas and fluid leakage between the trachea wall and the tube; In this way, positive pressure ventilation is enabled, and the passage of gastric contents and secretions in the oropharynx to the trachea is prevented. Inflation of the cuff with insufficient pressure may cause nosocomial pulmonary infections as a result of microaspirations of the oropharyngeal contents. Excessive inflation of the endotracheal tube cuff and the pressure exceeding the perfusion pressure may cause tracheal blood flow to deteriorate or even stop, and as a result may cause complications ranging from tracheal mucosal damage to tracheal stenosis, fistula and rupture in the postoperative period. In our study, we aimed to evaluate whether different surgical positions (lateral, pron, Trendelenburg, Reverse Trendelenburg and supine) have an effect on endotracheal tube cuff pressure and the effect of cuff pressure change on postoperative complications, especially postoperative sore throat, with a prospective, observational study design. Patients were divided into 5 groups as supine, trendelenburg, reserve trendelenburg, pron and lateral. A total of 125 patients, 25 patients in each group, were included in the study. One patient whose tube cuff was deflated in the reverse Trendelenburg position and whose intubation tube was changed was excluded from the study. After intubation (T0), the cuff pressure was measured with a cuff manometer and adjusted to 25 cmH2O, and the manometer was continuously monitored without leaving the pilot balloon of the endotracheal tube. Cuff pressure values were recorded immediately after the required position was given for the operation (T1), at the 30th minute of the position (T2), without changing the operation position at the end of the surgery (T3) and in the supine position before extubation (T4). Patients were interviewed in the postoperative recovery room and at the 24th hour, and they were asked whether they had a sore throat, cough, hoarseness, or dysphagia. A statistically significant increase in the cuff pressure was found after positioning in the reverse trendelenburg, lateral and prone groups compared to the pre-positioning. It was observed that cuff pressure tended to decrease over time during the later follow-up periods in all groups. There was no significant difference between the groups in terms of postoperative sore throat, cough, and hoarseness incidence. However, a statistically significant difference was found in the mean post-position cuff pressure of patients with postoperative sore throat compared to patients without this complaint. In conclusion, we think that cuff pressure monitoring is necessary for patient safety and should be included in routine monitoring, since cuff pressure follows a dynamic course depending on changing patient positions and increases in cuff pressure causes postoperative complications.