Medenî sûrelerde hicretten öncesine yönelik atıflar
References to pre-hejira in medanî surahs
  1. Tez No: 659192
  2. Yazar: MUHAMMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Kur'an üslubu, atıf, geçmişe atıf, toplumsal gelişim, the Qur'an, style of the Qur'an, reference, reference to past, social development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez Medenî sûrelerde yer alan ve hicretten önceki yakın geçmişe (Mekke dönemine) atıf yapan ayetleri ele almaktadır. Ayetlerin nüzul sebepleriyle birlikte atıfların gramatik ve konu yönünden izahı yapılarak, işaret edilen hususların açıklığa kavuşturulması amaçlanmaktadır. Buradan hareketle Mekke döneminde cereyan eden bir takım olayların ve alışılagelmiş davranışların değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte, vahyin müdahalesiyle Medine'deki olaylar ele alınarak toplumda ne tür değişimlerin gerçekleştirilmeye çalışıldığı ve hangi mesajların verilmek istendiği değerlendirilecektir. Ayrıca, Kur'an'da geçmişe yönelik atıfların amaçlarının, fayda ve beklentilerinin neler olabileceği soruşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the verses in the Medanî surahs that refer to the recent past (Makkah period) before the hejira. It is aimed to shed a light on the points indicated by making explanations in terms of the grammatical and subject of the references together with the landing reasons of the verses. From this point of view, it is aimed to evaluate some events and habitual behaviors that occurred during the Mecca period. Furthermore, with the intervention of the revelation, the events in Madinah will be addressed and the kinds of changes tried to be realized in the society and the messages desired to be given will be evaluated. In addition, what might be the aims, benefits and expectations of past references in the Qur'an will be investigated.