Medenî surelerde iktisadi alana ilişkin kelimeler ve ilgili ayetlerin yorumları
The words related to economic area i̇n the medinan suras andcomments of the relevant verses
  1. Tez No: 368469
  2. Yazar: MEHMET SAMİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Medenî, sûreler, İktisadî, Kelimeler, Mekkî, Meccan, Medinan, econemic, words, suras
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 547
Özet
Bu çalışmanın konusu Kur'an'ın iktisadi hayata ilişkin içeriği anlamaktır. Araştırmanın konusu, önemi, amacı ve çalışmada izlenen metot, kaynakları ve ilgili kavramlar hakkındaki bilgiler giriş kısmında verilmiştir. Birinci bölümde Medenî Sûrelerdeki iktisadî alana ilişkin kelimeler tespit edilerek ilişkin oldukları iktisadî alanlara göre tasnif edilmiştir. Arkasından bu kelimelerin anlamları Arapça sözlüklerden araştırılmış ve Kur'an'da kullanıldığı anlamlar incelenmiştir. Bu kelimelerin geçtiği ayetler nüzul sırasına göre tespit edilmiş ve ilk dönem tefsirlerdeki yorumları incelenmiştir. İkinci bölümde ise iktisadi alana ilişkin birinci bölümde elde edilen veriler ilgili oldukları iktisadi alanlara göre tasnif edilmiş ve iktisadî açıdan incelenmiştir. Sonuç başlığı altında ise çalışmada varılan sonuçlar,Yüksek Lisans Tezimizde Mekkî Sûrelere ilişkin olarak vardığımız sonuçlarla karşılaştırılarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject ofthis studyis to understand economic content of theQur'an. The subject and importance of the study, the method follawed in this study, the sources and related concepts are all handled in the introduction section. İn the first part, within the frameworkof Medînansuras the words related to economic area were determined and classified into the economic areas which they are related to. Then their meaning are examined from Arabic dictionaries. After that the meanings which they are used in the Koran are also investigated.The verses which includes these words have been identified accordingto the orderof revelation andthe comments of these verseshave been studiedin classical Qur'anic commentaries In the second part, the data obtained in the first chapter is classified according to their relevant economic area and is examined in terms of economic aspect. İn the end part,the results of the study are summarized by comparing with the results of the Meccan suras which Ipreviouslyworked as amaster's thesis.