Rektal sürüntü ile hedefe yönelik profilaksinin prostat biyopsisi sonrası komplikasyonlar üzerine etkisi
Effect of Targeted Prophylaxis Using Rectal Swab On Complications After Prostate Biopsy
- Tez No: 659224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL BENLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, transrektal ultrasonografi, biyopsi, komplikasyon, Prostate cancer, transrectal ultrasonography, biopsy, complication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş: Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türü olup, kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer almaktadır. Prostat spesifik antijen yüksekliği veya parmakla rektal muayenede şüpheli bulgu varlığında transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisi (TRUS) prostat kanseri tanısında güncel yöntem olarak günümüzde kullanılmaktadır. TRUS eşliğinde prostat biyopsisi genelde hastalar tarafından iyi tolere edilen ve güvenli bir yöntemdir. Ancak günümüzde işlem öncesi rutin uygulanan antibiyotik profilaksisine rağmen komplikasyonlar nedeni ile hastaneye başvuru oranlarında giderek artış olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, işlem öncesi rektal sürüntü sonucuna göre başlanan hedefe yönelik antibiyotik profilaksisinin biyopsi sonrası komplikasyonlar üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2018-2020 yılları arasında hastanemizde TRUS eşliğinde 12 kadran prostat biyopsisi yapılan 140 hasta dahil edildi. Gruplar randomizasyonla 2 ye ayrılarak belirlendi. İlk gruba işlem öncesi yapılan rektal sürüntü sonucuna göre seçilen antibiyoterapi profilaksisi uygulandı. İkinci gruba ise rutin siprofloksasin profilaksisi verildi. Hastalar prospektif olarak biyopsi sonrası 1 aylık sürede gelişebilecek komplikasyonlar açısından değerlendirildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Olguların yaş ortalaması rektal rürüntü grubu için 65.3±7 yıl, kontrol grubu için 65.9±6.5 yıl olarak saptandı. Rektal sürüntü grubunda kilo, bel çevresi ve vücut kitle indeksi kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Her iki grupta sistemik hastalıklar ve dağılımına bakıldığında aralarında anlamlı farklılık izlenmedi. Genel komplikasyon oranına bakıldığında rektal sürüntü grubunda 21 (%30.4) hastada hesaplanırken, kontrol grubunda 39 (%54.9) hastada hesaplandı. Rektal sürüntü grubunda 21 hastadan 18'inde (%26.1) minor komplikasyon, 3 (%4.3) hastada ise major komplikasyon izlenirken, kontrol grubunda minor komplikasyon 32 (%45.1) hastada, major komplikasyon ise 7 (%9.9) hastada izlendi. Komplikasyon oranları kontrol grubunda rektal sürüntü grubuna göre istatistiki olarak anlamlı yüksek bulundu. (p=0.012). Sonuç: Prostat kanseri tanısında kullanılan TRUS biyopsi işlemi öncesinde uygulanan antibiyotik profilaksisine rağmen halen işlem sonrası enfektif komplikasyonlar izlenmektedir. Günümüzde çeşitli nedenlerle artmakta olan dirençli suşlara bağlı gelişen biyopsi sonrası enfeksiyonlardan korunmak için biyopsi öncesi rektal sürüntü örnekleri alınarak hedefe yönelik antibiyotik profilaksisinin daha faydalı olduğunu ve komplikasyonları azaltabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Prostate cancer is the most common type of cancer in men and ranks second in cancer related deaths. Transrectal ultrasound-guided prostate biopsy (TRUS) is currently used as a current method in prostate cancer diagnosis in the presence of prostate-specific antigen elevation or suspicious findings in digital rectal examination. Prostate biopsy with TRUS is generally well tolerated and safe method by patients. However, despite the routine antibiotic prophylaxis applied before the procedure, it is reported that the rate of admission to the hospital due to complications has gradually increased. In this study, we aimed to examine the effect of targeted antibiotic prophylaxis, which was initiated according to the result of rectal swab before the procedure, on post-biopsy complications. Material and methods: 140 patients who underwent 12-quadrant prostate biopsy with TRUS in our hospital between 2018 and 2020 were included in the study. The groups were randomly divided into 2 groups. Antibiotherapy prophylaxis was applied to the first group, which was selected according to the result of the rectal swab before the procedure. The second group was given routine ciprofloxacin prophylaxis. Patients were prospectively evaluated and compared in terms of complications that may develop within 1 month after biopsy. Results: The mean age of the patients was 65.3 ± 7 years for the rectal swab group and 65.9 ± 6.5 years for the control group. Weight, waist circumference and body mass index were significantly higher in the rectal swab group compared to the control group. Regarding systemic diseases and distribution in both groups, no significant difference was observed between them. Considering the overall complication rate, it was calculated in 21 (30.4%) patients in the rectal swab group, while it was calculated in 39 (54.9%) patients in the control group. In the rectal swab group, 18 out of 21 patients (26.1%) had minor complications, and 3 (4.3%) patients had major complications, while in the control group, minor complications were observed in 32 (45.1%) patients, and major complications were observed in 7 (9.9%) patients. Complication rates were statistically significantly higher in the control group compared to the rectal swab group. (p = 0.012). Conclusion: Despite the antibiotic prophylaxis applied before the TRUS biopsy procedure used in the diagnosis of prostate cancer, infective complications are still observed after the procedure. We think that targeted antibiotic prophylaxis is more beneficial and may reduce complications by taking rectal swab samples before biopsy to prevent post-biopsy infections due to resistant strains that are increasing for various reasons.