Ege Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde karbapeneme dirençli Enterobacterales ile kolonize olan ve olmayan hastaların klinik seyrinin prospektif incelenmesi
A prospective study of the clinical course of patients colonized and non-colonized with carbapenem-resistant Enterobacteriaceae in the Anesthesiology and Resuscitation Intensive Care Unit at Ege University Hospital
  1. Tez No: 1005106
  2. Yazar: NAZLIHAN YALÇIN DENİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN ARDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterobacterales, bakteriyel ilaç direnci, taşıyıcılık, yoğun bakım üniteleri, mortalite, Enterobacterales, bacterial drug resistance, colonization, intensive care units, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ege Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde karbapeneme dirençli Enterobacterales (KDE) kolonizasyonunun sıklığını belirlemek; kolonizasyondan enfeksiyona ilerleme oranını değerlendirmek ve KDE kolonizasyonunun 30 günlük mortalite ile ilişkisini prospektif olarak incelemektir. Ayrıca, KDE kolonizasyonunun klinik skorlar ile olan ilişkisini değerlendirmek de çalışmanın amaçları arasındadır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif gözlemsel çalışma Ocak 2025–Ağustos 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yeni kabul edilen, ≥18 yaşında olan ve ilk 48 saat içinde rektal sürüntü örneği alınan 272 hasta dahil edilmiştir. Rektal sürüntü örnekleri yatışta, 7., 14. ve 30. günlerde alınmıştır. KDE varlığı, CHROMagar ve Mueller-Hinton agar besiyerlerinde kültür yöntemi ile değerlendirilmiş; karbapenem direnci EUCAST 2025 kriterlerine göre disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Klinik veriler prospektif olarak kaydedilmiş; demografik özellikler, komorbiditeler, tıbbi girişimler, antibiyotik kullanımı ve klinik skorlar (APACHE II, SOFA, Charlson Komorbidite İndeksi) analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 programı ile yapılmış; bağımsız risk faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 272 hastanın 44'ünde (%16) yatış sırasında KDE kolonizasyonu saptanmıştır. Kolonize olan ve olmayan hastalar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. İzlem sürecinde, başlangıçta kolonize olmayan hastaların %25'inde yeni KDE kolonizasyonu geliştiği gözlenmiştir. KDE kolonizasyonu bulunan hastalarda tıbbi girişim sıklığının, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının ve klinik şiddet skorlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kolonize hastalarda enfeksiyona ilerleme oranı %39 gibi yüksek bir düzeyde olup, enfeksiyonların önemli bir kısmı solunum yolu (%44) ve kan dolaşımı enfeksiyonları (%23) şeklinde ortaya çıkmıştır. Yatış sırasında KDE kolonizasyonu saptanan hastalarda 30 günlük mortalite oranı, kolonize olmayan hastalara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Yoğun bakım hastalarında KDE kolonizasyonu, enfeksiyona ilerleme ve mortalite riskinde artış olması nedeniyle önemli bir klinik sorundur. Kolonizasyonun erken saptanması, aktif sürveyans, uygun izolasyon önlemleri ve antimikrobiyal yönetim stratejileri hem enfeksiyon gelişimini hem de mortaliteyi azaltmada kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, KDE kolonizasyonunun yalnızca mikrobiyolojik bir bulgu olmadığını; klinik seyir ve hasta sonuçları üzerinde önemli etkileri bulunduğunu ortaya koymaktadır. YBÜ'de yüksek riskli hasta gruplarında hedefe yönelik enfeksiyon kontrol programlarının güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the prevalence of carbapenem-resistant Enterobacterales (CRE) colonization in the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit of Ege University Hospital; to evaluate the rate of progression from colonization to infection and to prospectively investigate the association between CRE colonization and 30-day mortality. Additionally, the study aimed to assess the relationship between CRE colonization and clinical severity scores. Materials and Methods: This single-center, prospective observational study was conducted between January 2025 and August 2025. A total of 272 patients aged ≥18 years who were newly admitted to the ICU and had rectal swab samples taken within the first 48 hours were included. Rectal swab samples were obtained on admission, and on days 7, 14, and 30. CRE detection was performed using culture methods on CHROMagar and Mueller-Hinton agar media. Carbapenem resistance was determined by the disk diffusion method according to EUCAST 2025 criteria. Clinical data, including demographics, comorbidities, medical interventions, antibiotic usage, and clinical scores (APACHE II, SOFA, Charlson Comorbidity Index) were prospectively recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0, and independent risk factors were identified via multivariate logistic regression. Results: Among the 272 patients included in the study, 44 patients (16%) were colonized with CRE at admission. No statistically significant differences were found between colonized and non-colonized patients in terms of age and sex. During the follow-up period, new CRE colonization developed in 25% of patients who were not colonized at baseline. Patients with CRE colonization had a higher frequencies of medical interventions, greater use of broad-spectrum antibiotics, and higher clinical severity scores. The rate of progression from colonization to infection among colonized patients was notably high at 39%, with infections predominantly presenting as respiratory tract infections (44%) and bloodstream infections (23%). The 30-day mortality rate was higher in patients with CRE colonization at admission compared to non-colonized patients. Conclusion: CRE colonization in ICU patients is a significant clinical issue associated with increased risk of infection and mortality. Early detection, active surveillance, proper isolation measures, and antimicrobial stewardship strategies are essential to reduce both infection development and mortality. This study demonstrates that CRE colonization is not merely a microbiological finding but has a profound impact on clinical outcomes. Strengthening targeted infection control programs in high-risk ICU patient populations is necessary.