Kayseri koşullarında bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin ot verimi ve silaj kalitelerinin belirlenmesi
Determination of forage yield and silage quality of some maize cultivars in Kayseri conditions
  1. Tez No: 659396
  2. Yazar: SALİH AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SATI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Flieg puanı, Mısır, Nispi yem değeri, Ot verimi, Silaj kalitesi, Herbage yield, Flieg point, Maize, Relative feed value, Silage quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, Kayseri ekolojik koşullarında bazı mısır çeşitlerinin ot verimi ve silaj kalitesini belirlemek amacıyla 2019 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada bitki materyali olarak Simpatico, NK Vitorino, Hiva F1, Kerbanis, 9628 HP F1, Kontigos, Sy Antex, Kolosseus, Sy Inove, DKC 7240, Kilowatt ve Sy Dracma mısır çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çeşitlerin bitki boyları 2.54-3.16 m, gövde çapları 23.67- 27.83 mm yaprak sayıları 11.63-16.07 adet, koçan sayıları 1-1.07 adet, ilk koçan yükseklikleri 84.1-151 cm, yaprak, sap ve koçan oranları sırasıyla %12.58-16.55, %44.85-58.45 ve %27.27-40.77, yeşil ve kuru ot verimleri 6080-9158 kg/da ve 1912-2638 kg/da; çeşitlere ait silajlarda kuru madde oranları %25.24-31.99, pH değerleri 3.67-4.12 Flieg puanları 97.36-119.50, protein oranları % 4.45- 6.34, NDF ve ADF oranları % 41.16-48.62 ve %23.52-32.17, sindirilebilir kuru madde oranı %63.84-70.58, kuru madde tüketim oranı %2.48-2.92 ve nispi yem değerleri ise 123.20-156.72 arasında değişim göstermiştir. Kayseri ekolojik koşullarında yürütülen bu çalışma sonucunda yüksek yeşil ve kuru ot verimlerine DKC 7240, Kolosseus ve Sy Dracma, en yüksek protein oranlarına Hiva F1, NK Vitorino ve Simpatico, en yüksek nispi yem değerlerine ise Kerbanis, Sy Antex, Sy Dracma, Simpatico, Kolosseus, NK Vitorino ve Hiva F1 çeşitlerinde ulaşılmıştır. Kayseri koşullarında yüksek ot verimi ile silaj için DKC 7240, Kolosseus ve Sy Dracma çeşitleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the forage yield and silage quality of different maize varieties in Kayseri ecological conditions in the vegetation period of 2019. Maize varieties Simpatico, NK Vitorino, Hiva F1, Kerbanis, 9628 HP F1, Kontigos, Sy Antex, Kolosseus, Sy Inove, DKC 7240, Kilowatt and Sy Dracma were used as plant material in the study. It was determined that plant heights of the varieties varied between 2.54-3.16 m, stalk diameters 23.67- 27.83 mm, leaf numbers 11.63-16.07, cob numbers 1-1.07, first cob heights 84.1-151 cm, leaf, stem and cob ratios were 12.58-16.55%, 44.85-58.45% and 27.27-40.77%, green herbage and dry matter yields 6080-9158 kg/da and 1912-2638 kg/da. Dry matter ratios in silages of varieties 25.24-31.99%, pH values 3.67-4.12, Flieg points 97.36-119.50, protein ratios 4.45- 6.34%, NDF and ADF ratios 41.16-48.62% and 23.52-32.17%, digestible dry matter, dry matter intake and relative feed values varied between 63.84-70.58%, 2.48-2.92% and 123.20-156.72. As a result of this study carried out in Kayseri ecological conditions, the highest values were obtained from DKC 7240, Kolosseus and Sy Dracma for green herbage and dry matter yields; from Hiva F1, NK Vitorino and Simpatico, for protein ratios; from Kerbanis, Sy Antex, Sy Dracma, Simpatico, Kolosseus, NK Vitorino and Hiva F1 for the highest relative feed values. DKC 7240, Kolosseus and Sy Dracma varieties which had high dry matter yields can be recommended for silage under Kayseri ecological conditions.