Takım sporcularının ve bireysel sporcuların sportmenlik davranışları ile empati eğilim düzeylerinin karşılaştırılması (Ankara ili örneği)
Comparison of sportmential behavior and empathy tendency levels of team and individual athletes (Ankara province case)
- Tez No: 659425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÇON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sportmenlik, Empati, Bireysel Sporlar, Takım Sporları, Sportsmanship, Empathy, Individual Sports, Team Sports
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, takım sporcuları ve bireysel sporcuların sportmenlik davranışları ile empati eğilim düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için yapılmıştır. Bu bağlamda araştırma, ilişkisel tarama modelinde bir araştırma olarak düzenlenmiştir. Araştırmaya çeşitli branşlarda mücadele eden ve Ankara ilinde ikamet eden 136 takım sporcusu ve 194 bireysel sporcu olmak üzere toplamda 330 sporcu katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği ve Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular, frekans ve yüzde analizi, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (anova), korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan bütün sporcular, takım sporcuları ve bireysel sporcuların sportmenlik davranışları ve empati eğilim düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, aile türü, branşında milli olma durumu, spora başlama yaşı, lisanslı olarak spor yapma yılı ve aile içinde sporcu olma durumu gibi demografik özellikler kapsamında kıyaslandığında, sporcu puanlarının anlamlı düzeyde bir farklılaşma göstermediği tespit edilmiştir. Fakat örneklem grubunun sportmenlik davranışları yaş grubuna dayalı olarak kıyaslandığında, araştırmaya katılan bütün sporcularda ve takım sporcularında 18-24 yaş grubundan daha yüksek puan alan 33-40 yaş grubu lehine anlamlı düzeyde farklılaşmıştır. Ayrıca örneklem grubunun empati eğilim düzeyleri aylık gelire dayalı olarak kıyaslandığında, araştırmaya katılan bütün sporcularda ve bireysel sporcularda düşük gelire sahip sporculardan daha yüksek puan alan orta gelire sahip sporcular lehine anlamlı düzeyde farklılaşmıştır. Araştırma sonucunda, takım sporcuları ve bireysel sporcuların sportmenlik davranışları kıyaslandığında, bireysel sporcular lehine anlamlı düzeyde farklılaşma tespit edilmiştir. Fakat takım sporcuları ile bireysel sporcuların empati eğilim düzeylerinde anlamlı düzeyde bir farklılaşma tespit edilememiştir. Ayrıca, sportmenlik davranışı ve empati eğilim düzeyi arasındaki ilişki incelendiğinde; araştırmaya katılan bütün sporcular ve bireysel sporcularda yüksek, takım sporcularında ise orta düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda empati eğilim düzeyinin araştırmaya katılan bütün sporcular, takım sporcuları ve bireysel sporcuların sportmenlik davranışlarına anlamlı düzeyde etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the relationship between team athletes and individual athletes' sportsmanship behaviors and empathy tendency levels. In this context, the research is organized as a research in relational screening model. A total of 330 athletes, including 136 team athletes and 194 individual athletes, competing in various branches and residing in Ankara, participated in the study. Personal Information Form, Multidimensional Sportsmanship Orientation Scale and Empathy Level Determination Scale were used as data collection tools. Findings were analyzed using frequency and percentage analysis, independent groups t test, one way variance analysis (anova), correlation analysis and regression analysis. As a result of the research, the sportsmanship behaviors and empathy tendency levels of all athletes, team athletes and individual athletes participating in the research were gender, marital status, educational status, family type, nationality in the branch, age of starting sports, year of licensed sports and being in the family. It was found that athlete scores did not show a significant difference. However, when the sportsmanship behaviors of the sample group were compared based on the age group, all the athletes and team athletes who participated in the study differed significantly in favor of the 33-40 age group, which scored higher than the 18-24 age group. In addition, when the empathy tendency levels of the sample group were compared on the basis of monthly income, all athletes and individual athletes in the study differed significantly in favor of middle income athletes who scored higher than low income athletes. As a result of the research, when the athletes' behaviors of the team athletes and individual athletes were compared, a significant differentiation was found in favor of the individual athletes. However, there was no significant difference in empathy tendency levels of team athletes and individual athletes. In addition, when the relationship between sportsmanship behavior and empathy tendency level was examined, a high level relationship was found in all athletes and individual athletes participating in the research and a moderate level was found in team athletes. As a result of the regression analysis, it was found that empathy tendency level had a significant effect on the sportsmanship behaviors of all athletes, team athletes and individual athletes participating in the research.