Tiyatral bir unsur olarak dansın Türkiye'de Grease Müzikali sahnelemelerindeki kullanımı
The usage of dance as a theatrical element on the stagings of Grease Musical in Turkey
- Tez No: 659473
- Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Dans, Müzikal Tiyatro, Grease, Tiyatral, Müzikal Film, Dance, Musical Theatre, Grease, Theatrical, Musical Film
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez çalışması; Grease müzikalinin Türkiye sahnelemelerini, dans olgusu ve dansın varoluş işlevlerine bakış ile detaylandırılarak, dansın insanlık üzerindeki çeşitli etkilerini anlamaya yönelik bir odakla başlar. Zira bu odağın doğru algılanması tiyatral bir unsur olarak dans kavramını algısal bütünlüğe kavuşturmak hususunda önem arz eder. Bu odak noktasından yola çıkışla geçmişten günümüze hayatımızda nerelere temas ettiğine şahit olduğumuz dans, ikinci bölümde tiyatro sanatıyla buluşturulmuş, bu buluşmanın tarihsel süreci araştırmalar ışığında incelenmiş ve ulaşılan kaynaklar dahilinde bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölüm; dans ve tiyatroyu buluşturan oyun türlerinden 'müzikal' üzerine olup, müzikalin tanımları, tarihsel süreci ve müzikal filmler doğrultusunda bir yol çizilerek Grease Müzikali için bir hazırlık aşaması oluşturulmuştur. Bu bölüm aynı zamanda dünyaca ünlü müzikal filmlerin bizi müzikallerin büyülü dünyasına götürdüğü, bir kısmını anımsadığımız bölümdür. Son bölüm ise Grease müzikalinin içeriğini daha net anlamlandırabilmek adına dönemsel koşulları incelenerek başlamış, müzikalin konusu, karakterleri, şarkıları dönemsel koşullar ışığında analiz edilmiş, dansın tiyatral bir unsur olarak kullanımına değinilmiş ve bu kullanımın müzikaldeki Türkiye sahnelemeleri üzerinden vurgular yapılmıştır. Bu incelemeler esnasında sahnelemelerle ilgili ulaşılabilen tüm internet kaynakları taranmış ve referans müzikal çekimleri izlenerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study begins with a focus of understanding the various effects of dance on humanity by elaborating the Grease musical stagings in Turkey with the concept of dance and an outlook on its existence functions, because the true understanding of this focus is intended for the perception of the concept 'dance as a theatrical element.' As we witness how dance touches our lives from past to today on the first part, it is brought together with theatre on the second part with the analyze of this historical union in consideration of researchs and data by acquiered resources. The third part is about musical type which brings dance and theatre together and a preparation step for 'Grease Musical' is built by drawing a way through the definitions of musicals, history of musicals and musical films. This part is also the part which worldwide famous musical films take us to the magical musical world and we recall some of them. The last part begins with a look on the conditions of the period in order to interpret the content of Grease Musical better. The plot, the characters and the songs have been analyzed in consideration of these periodical conditions. 'Dance as a theatrical element' is mentioned and this element is observed through the stagings in Turkey. All the internet based resources have been scanned and reference musical recordings have been watched and analyzed during the research.