Computer aided design of machine tool bed structures
Takım tezgahı gövdelerinin bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 65950
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Takım Tezgahı Kızakları, Kontak Deformasyonları, Rijidite, Basınç Dağılımı iv
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET TAKIM TEZGAHI GÖVDELERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI AKPOLAT, Abdullah Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ Nisan 1997, 147 sayfa Bu tezde, takım tezgahı gövdelerinin sonlu elemanlar metodu kullanılarak tasarımıyla ilgili bir çalışma sunulmaktadır. Civatalı ve kaynaklı bağlantılar analiz edildi. Daha çok kızakların analiz ve tasarımınına önem verilerek, kızak yüzeylerindeki basınç dağılımı ve deformasyonlar incelendi. Civatalı bağlantılarda bağlantı elemanlarının rijiditelerinin bulunması üzerine ayrıntılı bir inceleme yapıldı. Civata çapı, bağlantı kalınlığı ve elemanların kalınlıklarının oranının; bağlantı elemanlarının rijiditesi üzerinde etkileri incelendi. Elemanların rijiditelerinin pratik olarak hesaplanması için bir formül önerildi. Köşe kaynaklı bağlantılar incelendi ve kaynak metalinde çeşitli doğrultularda gerilme bilişenlerinin değişimleri grafik olarak gösterildi. Takım tezgahı kızakları iki ve üç boyutlu modeller hazırlanarak incelendi. Modeller kızakların temas eden yüzeylerinde kontak elemanları tanımlanarak hazırlandı. Düz, ikili (düz ve V tipi), ve kırlangıç kuyruğu şeklinde kızak çeşitleri modellendi. Temas eden kızak yüzeylerindeki basınç dağılımları ve deformasyonlar ANSYS Rev. ö.OA'nın lineer olmayan kontak elemenları kullanılarak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF MACHINE TOOL BED STRUCTURES AKPOLAT, Abdullah Ph.D. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ April 1997, 147pages in this thesis, a study on the design of machine tool bed structures by using the finite element method is presented. Bolted and welded joints are analysed. Emphasis is given to the analysis and design of slidevvays. Deformations and pressure distribution on the slidevvay surfaces are mainly considered. A thorough revievv on the stiffness of the members of bolted joints is presented. The effects of bolt diameter, grip length and thickness ratio on the stiffness of the members are investigated. A practical formula is suggested for the calculation of member stiffness. Fillet welded joints are analysed and stress distribution on welded regions in different directions are represented in graphical form. Analysis of machine tool slidevvays has been carried out by using two and three dimensional slidevvay models. Models are considered to consist of contact elements at the interface of sliding surfaces. Flat, combined (flat and vee) and dovetail type of slidevvays ara nıodelled. Pressure distributions and deformations are determined vvith the use of ANSYS Rev. 5.0A non-linear contact elements. Key VVords: Machine Tool Slidevvays, Contact Deformations, Stiffness, Pressure Distribution