Apprasial of hydrological forecasting methods applied on data in Türkiye
Hidrolojik tahmin metodlarının Türkiye'deki verilere uygulanması
- Tez No: 65951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAZEN KAVVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolojik Tahmin Metotları, Su akım tahminleri, Havza, Hydrological Forecasting Methods, River flow forecasting, Basin, River Flow, Runoff, Prediction
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET HİDROLOJİK TAHMİN METOTLARININ TÜRKİYEDEKİ VERİLERE UYGULANMASI AYTEK, Ali Yüksele Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi :Yrd.Doç.Dr. Mazen KAWAS Ocak 1997, 127 Sayfa Bu çalışmanın amacı, diğer ülkelerde bulunan en yaygın hidrolojik tahmin metotları kullanılarak Ceyhan Nehri Havzası için Su akımı tahmini yapmaktır. Toplam yağış alanı 8608.8 km2 olan 5 istasyonun 30 yıllık su akım değerleri üzerinde bir çalışma yapılmış, Sonuçların tam doğru olması için aynı metotlar Seyhan Nehri verilerine de uygulanmıştır. Su yapılarının planlanmasında akımların mevcut verilerinin önemi kadar, gelecek yılların verilende önemlidir. Gelecek yılların verilerini bulmak için gözlenmiş değerlerden gidilmesi şarttır. Gözlenmiş değerlerin bulunmadığı veya eksik olduğu bir havzada ise, bölgesel ilişkilerden gidilerek gelecek için akım değerlerini bulmak mümkündür. Bu verilerin uygulanması sırasında, uzun süreli ve kısa süreli tahminler olmak üzere iki ana yol izlenmiştir. Hidrolojik tahmin metotlarının geliştirilmesi, hidrolojik ve meteorolojik gözlem verileri kullanılarak grafikler ve formüller yardımıyla yapılmıştır. Çalışmaların sonunda gözlenen değerler ile hesaplanan değerler karşılaştırılıp bir tahmin hatası bulunarak, bu havzaların gelecekte oluşabilecek su akım miktarları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPRAISAL OF HYDROLOGICAL FORECASTING METHODS APPLIED ON DATA IN TÜRKİYE AYTEK, Ali M.S. in Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mazen KAWAS January, 1997 127 pages The purpose of this study is to examine the hydrological forecasting methods which are commonly used in other countries and apply it on data obtained from regions within Türkiye. These methods were applied on Ceyhan River Basin in this study. 30 years of the river flow data of five stations were taken into consideration in the calculations. Then, the same methods were applied on Seyhan River Basin for accuracy of calculations. The estimation of river discharge from the relevant basin by using runoff data is required for planning of water resources projects. If the existing data is not sufficient, then, regional relationship methods are used. Data application was made in two different ways, long-term forecasting, and short-term forecasting. The development of the technique involves the processing of hydrological and meteorological observation data according to definite systems and the determination of the relationship between the various factors by means of graphs and formulas. Finally, the goodness-of-fit was investigated by comparing the calculated variables with the observed ones. Forecast error was estimated and river flow for future years were found for the basins in concern.