Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının sosyal yardımlar üzerindeki etkileri: İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı örneği
Impacts on social welfare of civil society organizations in Turkey: Example of Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief
  1. Tez No: 659509
  2. Yazar: AHMED HAMEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Yardımlar, İHH İnsani Yardım Vakfı, Non-Governmental Organizations, Social Help, IHH Humanitarian Relief Foundation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde gelişmişlikle illiyet bağlantısı kopmuş olan yoksulluk konusu; yaş, bölge, cinsiyet, eğitim durumu gibi değişkenlerin etkilerini de aşmış, her yaştan her statüden bireylere dokunabilir bir hale gelmiştir. Yaygınlığı ve derinliği giderek artan yoksulluk, bir az gelişmişlik sorunu da değildir. Bilakis gelişmiş olarak adlandırılan bazı ülkelerde gelir dağılımındaki sorunlar ile birlikte yoksulluk sorununu bilfiil yaşar hale gelmiştir. Bununla birlikte, dünya üzerinde süren zulüm ve savaşlar, bazı bölgelerin insanlarını hiç yoktan, diğer bir ifade ile daha önce böyle bir ihtiyaç yokken yardıma muhtaç hale getirmiştir. Dolayısıyla yoksulluğa bakış açıları ve yoksullukla mücadelede izlenebilecek stratejilerde gerçekleşecek bir hareketlilik ve dönüşüm zorunlu hale gelmiştir. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde yeri ve önemi yadsınamayacak en temel kuruluşlar ise kuşkusuz ki sivil toplum kuruluşlarıdır. STK'lar, toplumsal sorunlara çözüm bulunması yönünde, uzun-dönemli ve etkin bir biçimde aktif katılım gösteren oluşumlar olarak, özellikle temel bir toplumsal sorun olan yoksullukla mücadelede yada yoksulluğun hissedilen etkilerinin azaltılmasında önemli birer aktör haline gelmişlerdir. Bu minvalde tez çalışması kapsamında nitel araştırma yöntemi kullanılarak bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Saha araştırmasında; sosyal yardımlar etkisi çerçevesinde, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın sosyal yardımlar üzerindeki etkileri keşfedilmiştir ve bu kapsamda Ankara'daki İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından yardım alan 20 kişi ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen mülakatlar neticesinde elde edilen bulgular ışığında vakfın yardımlarını yeterli bulmayanların oranı ise %40 tır. Bununla birlikte, vakıftan yardımları almaya başladıktan sonra eğitim, sağlık, koruma konularında herhangi bir değişiklik olmadığına dair cevap verenlerin oranının %70 olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the poverty issue, which is severely disconnected from development; has surpassed the effects of variables such as age, region, gender, educational status, and can happen to individuals of all ages and statuses. Increasing widespread and deep poverty is not a problem of underdevelopment. On the contrary, in some developed countries, together with the problems in income distribution, they have become actively experiencing the poverty problem. However, the persecution and wars taking place in the world have made people who did not need help earlier, in other words, therefore become dependent on the help of others. Therefore, dynamism and transformation that will take place in the poverty perspective and strategies that can be followed in the fight against poverty have become necessary. The most basic institutions whose place and significance that participate in this change and transformation are undoubtedly non-governmental organizations. As organizations actively participating in long-term and active participation in finding solutions to social problems, NGOs have become important actors especially in the fight against poverty, which is a fundamental social problem, or in reducing the effects of poverty. In this regard, a field study was conducted using a qualitative research method within the scope of the thesis study. In the field research; Within the framework of social assistance effects, the effects of the IHH Humanitarian Relief Foundation on social assistance were discovered and interviews were conducted with 20 people who received aid from IHH Humanitarian Relief Foundation in Ankara. In the findings obtained as a result of the interviews, the rate of those who do not find the foundation's assistance sufficient is 40%. However, it is seen that the rate of those who responded that there was no change in education, health, and protection issues after they started to receive help from the foundation is 70%.