Doğa üzerine olumlu katkı sağlama projelerinde yer almanın özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş durumu ile ilişkisi: Ağaçlandırma projeleri örneği
The relationship between self-sufficiency, self-respect and psychological well being situation of taken part in positive contribution projects on nature: Example of afforestation projects
  1. Tez No: 659510
  2. Yazar: DAMLA KURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Doğa'ya katkı, özyeterlilik, benlik saygısı, psikolojik iyi oluş, Nature, Contribution to Nature, self-sufficiency, self-respect, psychological well being
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, doğa üzerine olumlu katkı projelerinde yer alan ve almayan bireylerin, özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş durumlarını incelemek, bireylerin özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin hangi değişkenlerden etkilendiğini saptamak ve özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş durumları arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, İstanbul il merkezinde daha önce doğa üzerine olumlu katkı projelerinden olan ağaçlandırma projelerinde yer almış ve almamış 200 yetişkin birey dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, bireylere yönelik çeşitli demografik bilgilerin yer aldığı“Sosyodemografik Bilgi Formu”, bireylerin özyeterlilik düzeylerini ölçmeye yönelik“Genel Özyeterlilik Ölçeği”, bireylerin benlik saygı düzeyini ölçmeye yönelik“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve bireylerin psikolojik iyi oluş durumlarını ölçmeye yönelik“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre bireylerin doğa üzerine olumlu katkı projelerine katılımları ile özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında pozitif düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş skorları arasında pozitif ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Araştırmanın sonucunda, bireylerin özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin, doğa üzerine olumlu katkı projelerinde yer alan ve almayan bireylere nazaran demografik özelliklerden etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed so as to examine the self-sufficiency, self-respect and psychological well being situation of individuals who taken part in and don't take part in positive contribution projects on nature, and to determine which variables that affect the levels of self-sufficiency, self-respect and psychological well being situation of individuals, and to determine whether there is a relationship between self-sufficiency, self-respect and psychological well being situaiton. 200 adult individuals who took part in and didn't take part in the afforestation projects, which were previously positive contributions to nature in the city center of Istanbul were included in the study.“Sociodemographic Information Form”containing various demographic information for individuals,“General Self-Sufficiency Scale”for measure the self-sufficiency levels of individuals,“Rosenberg Self-Respect Scale”for measure the self-respect level of individuals and ''Psychological Well Being Scale" for measure the psychological well being situation of individuals was used as a data collection tool. According to the findings of the study, it was determined that there is a positive level and meaningful relationship between participation in positive contribution projects of individuals on nature and their self-sufficiency, self-respect and psychological well being levels.There is a positive and high level meaningful relationship between self-sufficiency, self-respect and psychological well being scores. As a result of the study, it is seen that the self-sufficiency, self-respect and psychological well being levels of individuals are affected by the demographic characteristics compared to the individuals who taken part in or don't take part in positive contribution projects on nature.