Ergenlerde dijital oyun oynama düzeyi, oyun oynama motivasyonları ve akademik başarı arasındaki ilişki
Relationship between levels of digital game playing, game playing motivations and academic achievement among adolescents
- Tez No: 659522
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Oyun Bağımlılığı, Oyun Motivasyonu, Ergen, Akademik Başarı, Digital Game, Game Addiction, Game Motivation, Adolescent, Academic Achievement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bilişim teknolojilerindeki hızlı yayılma, yaşamı kolaylaştırmanın yanında doğru kullanılmadıklarında bireye zarar verecek potansiyelleri de beraberinde getirmiştir. Ergenlerdeki dijital oyun oynama eylemleri bağımlılığa dönüşmekte psikolojik, sosyal ve akademik gelişimleri olumsuz etkileyebilmektedir. Bu araştırmanın amacı, ergenlerde dijital oyun oynama düzeyinin dijital oyun oynama motivasyonları, oyun oynama sıklığı ve akademik başarı ile ilişkisi olup olmadığını incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama yöntemi ile yapılmış nicel bir çalışmadır. Bolu ilindeki ortaöğretim okullarda okuyan 300 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Dijital Oyun Oynama Motivasyonu Ölçeği ve sosyo demografik bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS ve AMOS programlarında Yapısal Eşitlik Modeli ve fark testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan 300 öğrencinin %21'inde Oyun Bağımlılığı Ölçeğinin politetik formatına göre ve %2,3'ünde monotetik formatına göre bağımlılık ölçütleri gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda, ergenlerde dijital oyun oynama düzeyinin dijital oyun oynama motivasyonları, oyun oynama sıklığı ile anlamlı ilişkisi olduğu tespit edilirken, akademik başarı ile ilişkisi olmadığını görülmüştür. Bir diğer sonuç ise dijital oyun oynama düzeyinin yaş ve sınıf düzeyine göre farklılaşmadığı ancak erkeklerin kızlardan daha fazla dijital oyun oynadığı şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The rapid spread of information technologies has not only facilitated life, but also introduced potential harms to individuals if not utilized properly. The act of digital game playing among adolescents can turn into an addiction and have a reverse effect on their psychological, social and academic development. The aim of this research is to investigate whether there is a relation between the level of digital game playing among adolescents and their digital game playing motivation, frequency of game play, and academic achievement. The research is a quantitative study based on correlational survey model. The subjects in this study consist of 300 secondary schools students in Bolu. The research data are collected by means of Game Addiction Scale (GAS), Digital Games Motivation Scale (DGMS) and socio-demographic information form. The research data were analyzed with Structural Equation Model (SEM) and covariance tests in IBM SPSS Statistics and AMOS. 21% of 300 students, being subjects of this study, are identified to meet addiction criteria as per polyethetic format of the Game Addiction Scale whereas 2,3% meets addiction criteria as per monothetic format of the same. As a result of this study, it is observed that there exists a significant relation between the level of digital game playing among adolescents and their digital game playing motivation, and frequency of game play. However, such a relation does not exist for their academic achievement. Yet another conclusion is that the level of digital game playing does not differ according to age and grade. However, boys are inclined to play digital games more excessively compared to girls.