Futbolda koşuya dayalı anaerobik sprint testi ile belirlenen anaerobik performansta diurnal varyasyonlar
Diurnal variations of running based anaerobic sprint test performance in well-trained semi-professional soccer players
  1. Tez No: 659570
  2. Yazar: ZELİHA NUR KALYON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kronotip, diurnal varyasyon, Koşuya Dayalı Anaerobik Sprint Test, futbol oyuncuları, Diurnal variations, Chronotype, Soccer players, Running-based anaerobic sprint test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı iyi antrenmanlı yarı-profesyonel futbolcuların Koşu Temelli Anaerobik Sürat test performanslarında diurnal varyasyonların olup-olmadığını değerlendirmektir. Çalışmaya katılan 25 futbolcunun yaş aralıkları 18-36 yıl iken, ortalama yaşları 20 yıl'dır. Ortalama ağırlıkları 72 (52-110) kg; ortalama boyları: 176.92±6.17 cm; ortalama futbol tecrübeleri 8 (5-22) yıl ve ortalama haftalık antrenman süreleri de 6 (3-22) saattir. Futbolcuların kronotipleri, Horn-Östberg'in sabahçıl ve akşamcıl tipleri belirleme anket formu kullanılarak ne akşamcıl ne de sabahçıl (ara tip) olarak belirlendi. Futbolcular, 1 hafta arayla, 2 farklı günde olmak üzere, 2 kez ya sabah (8.30-10.00) ya da öğleden sonra 17.00-18.00) Newtest Powertimer 300 serisi fotosel kullanılarak Randomize crossover çalışma dizaynında Koşuya Temelli Anaerobik Sürat test için test edildi. Her test seansı öncesi, hava sıcaklığı ve nem oranı ile oral vücut sıcaklığı, 24 saatlik besin kayıtları kaydedildi. Futbolcuların Koşu Temelli Anaerobik Sürat Test değişkenlerinde diurnal varyasyonları analiz etmek için eşleştirilmiş örneklemler için t-Testi kullanıldı. Maksimum güç (Pmaks) (p>0.05), minimum güç (Pmin) (p>0.05), ortalama güç (Portalama) (p>0.05), yorgunluk indeksi (FI) (p>0.05), hava sıcaklığı (p>0.05), vücut sıcaklığı ve kalori alımları (p>0.05) sabah ve akşam farklı değildi. Önceki araştırmaların aksine, futbolcuların Koşuya Dayalı Anaerobik Sprint test performanslarında diurnal varyasyon belirlenmedi. Bu durumun olası sebebi, katılımcıların kronotiplerinin ne sabahçıl ne de akşamcıl (ara tip) olmasına bağlandı. Bununla birlikte, bu çalışmanın sabahçıl ve ya akşamcıl kronotipli futbolcularla tekrarlanması farklı sonuçların elde edilmesini sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
This study's aim was to examine whether there were diurnal variations in the Running-Based Anaerobic Sprint test performance of well-trained semi-professional male soccer players. The ages of the 25 soccer players who were recruited for the study ranged from 18-36 yr, with the average being 20 yr. Their average weight: 72 (52-110) kg; height: 176.92 ± 6.17 cm; average experience in soccer: 8 (5-22) yr; and average weekly training duration: 6 (3-22) h. Their chronotype was determined as conforming to neither the morningness nor eveningness types by using the Turkish version of the Horn-Östberg Morningness-Eveningness Personality Questionnaire. They performed Running-Based Anaerobic Sprint test in a randomized research design using the Newtest Powertimer 300-series photocells (Newtest Oy, Finland) twice, on two separate days, one week apart, either in the mornings (8.30-10.00 AM) or in the afternoons (5.00-6.00 PM). Before each of the test sessions; the air temperature and humidity; along with their oral body temperature and 24 h food intake were recorded. Paired t-tests were used to analyze differences due to the time of the day in Running-Based Anaerobic Sprint tets variables. Maximum power (Pmax) (p>0.05), minimum power (Pmin) (p>0.05), mean power (MP) (p>0.05), fatigue index (FI) (p>0.05), air temperature (p>0.05), body temperature, and caloric intake (p>0.05) did not differ in the mornings and afternoons. In contrast to previous research, Running-Based Anaerobic Sprint performance showed no diurnal variations. A possible explanation could be attributed to the subjects' chronotypes conforming to neither the morningness nor eveningness types. Howevers, replicating this study with soccer players having extreme morningness or extreme eveningness chronotypes may lead to different results.