Futbolda kurallı oynanan küçük alan oyunlarının alan büyüklüğüne göre fizyolojik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the physiological effects of small field games in football according to the field size
- Tez No: 709172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Dar Alan Oyunları, Fizyolojik Etkiler, Football, Small Field Games, Physiological Effects
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurallı oynanan küçük alan oyunlarının, alan büyüklüğüne göre fizyolojik etkilerinin incelenmesidir. Çalışma, Trabzonspor kulübü alt yapısında lisanslı olarak futbol oynayan U16-17 yaş grubu (ort. yaş: 16,59±0,51 yıl) 10 erkek futbolcunun gönüllü katılımı ile yürütüldü. Futbolcular haftada 5 gün düzenli olarak antrenman yapmaktadırlar. Araştırma grubunun homojenliğinin sağlanabilmesi için futbolcuların seçiminde genel sağlık durumları, fizyolojik özellikleri, teknik beceri seviyeleri, oyun bilgileri, oyun mevkileri ve antrenman geçmişleri göz önünde bulunduruldu. Çalışmada futbolcuların vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri yapıldıktan sonra; küçük alan oyunları (kurallı küçük alan, kurallı büyük alan, serbest küçük alan ve serbest büyük alan) sırasındaki kalp atım sayıları, koşu mesafeleri ve koşu hızları GPS team pro polar (10Hz) ile incelendi. Futbolcuların küçük alan oyunları sırasındaki teknik aksiyonları (isabetli pas, isabetsiz pas, top kazanma, topa müdahale) drone (DJI Mavic pro 4) ile kaydedildi ve analiz edildi. ayrıca oyunlardan hemen sonra, futbolcuların küçük alan oyunları sırasındaki zorlanma dereceleri Borg metodu kullanılarak tespit edildi. Araştırma verileri SPSS 23 istatistik programı kullanılarak incelendi. Elde edilen tüm veriler tanımlayıcı istatistiklere tabi tutuldu ve ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri hesaplandı. Futbolcuların küçük alan oyunları sırasındaki fiziksel ve fizyolojik performansları arasındaki farklar, karşılaştırma testleri ile incelendi. Araştırmadan elde edilen bulgular, futbolcuların küçük alan oyunları sırasındaki ortalama ve maksimum kalp atım sayılarının, kat ettikleri toplam mesafelerin, ortalama ve maksimum koşu hızlarının, algıladıkları zorluk derecelerinin, isabetli pas, isabetsiz pas, top kazanma ve topa müdahale performanslarının, oyunlara yapılacak müdahaleler ile manipüle edilebileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, futbolda dar alan oyunlarında yapılacak kural değişiklikleri ya da saha ölçülerindeki değişiklikler, sporcuların fizyolojik özelliklerini etkileyebilir. Elde edilen sonuçlar, sporcuların futbol için çok önemli olan fizyolojik taleplerinin karşılanabilmesi noktasında ilgili spor paydaşlarına katkı sağlayacaktır ve bu alanda yapılacak daha sonraki çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the physiological effects of small field games played with rules according to field size. The study was carried out with the voluntary participation of 10 male football players in the U16-17 age group (mean age: 16,59±0,51 years) who play licensed football in the groundwork of Trabzonspor club. Football players regularly train 5 days a week. To ensure the homogeneity of the research group, general health status, physiological characteristics, technical skill levels, game information, playing positions and training histories were taken into consideration in the selection of football players. After measuring the body weight and height of the football players in the study; heart rate, running distances and running speeds during small field games (small field with rules, large field with rules, free small field, and free large field) were examined with GPS team pro polar (10Hz). The technical actions of the football players during the small field games (accurate pass, miss pass, ball win, ball handling) were recorded and analyzed with the drone (DJI Mavic pro-4). Also, immediately after the games, the degree of difficulty of the football players during small field games was determined using the Borg method. Research data were analyzed using SPSS 23 statistical program. All obtained data were subjected to descriptive statistics and mean, standard deviation, minimum and maximum values were calculated. The differences between the physical and physiological performances of football players during small field games were examined by comparison tests. The results obtained from the research show that the average and maximum heart rate, total distance covered, average and maximum running speed, perceived difficulty degree, accurate pass, miss pass, ball winning and ball handling performances of football players during small field games can manipulated by the interventions to the games. As a result, changes in the rules or changes in field sizes in small field games in football may affect the physiological characteristics of the athletes. The results obtained will contribute to the sports stakeholders in meeting the physiological demands of the athletes, which are very important for football, and will shed light on further studies in this field.