مقاصد الاستهلاك وأهدافها في ظل مقاصد الشريعة
İslam şeriatının amaçları ışığında tüketim amaçları ve hedefleri
  1. Tez No: 659572
  2. Yazar: GHASSAN AHMED EKRAYYEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Makāsıdü'ş-Şerîa. Tüketim. Hizmetleri. İslam Ekonomisi. Zarûriyyât, Purposes. Consumption. Services. Islamic Economy. Protection of Funds. Necessities
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tüketim, İslam'ın bakış açısına göre insanın ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetleri kullanmasıdır. İslam'daki tüketim tanımı, dünyevî menfaatlerle sınırlı kalmayıp, ahiret menfaatini (Maslahat) de elde etmek için yapılan iş ve işlemleri düzenlemektedir. Bu çalışmada, İslam'ın güçlü bir yapıya sahip bir toplum inşa etmek için koruduğu menfaatin (Maslahat) temelleri üzerinde durulmaktadır. Tüketim, dünyadaki ekonomik sistemlerde olduğundan farklı olarak İslam ekonomik sisteminde özel bir öneme sahiptir. Bu nedenle, bu kavram ayrıntılı olarak çalışılmalıdır. Çalışma üç bölüme ayrılmıştır ve her bölümde araştırma konusunun belirli bir kısmı ele alınmıştır. Birinci bölüm; Makāsıdü'ş-Şerîa, Maslahat ve Tüketimin tanımı gibi araştırma konusuyla ilgili bir dizi tanım içermektedir. Aynı zamanda bu terimlerin araştırmada kullanılma amacına da yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca Makāsıdü'ş- Şerîanın ekonomik sistemler üzerindeki etkisi, bu etkinin amacı ve Makāsıdın kurallarının uygulanması durumunda elde edilebilecek sonuçlar da anlatılmaktadır. İkinci bölümde İslam açısından tüketimin önemi ele alınmıştır. Bu sırada tüketmenin insanda Allah'ın yaratmış olduğu doğuştan gelen bir davranış olduğu, hayatın ve ibadetin zaruretlerinden biri olduğu, mükâfat veya ceza sebeplerinden biri olduğu vurgulanmıştır. Aynı zamanda Malları kaybolmaya veya yanlış kullanıma karşı korumanın gerekliliğinden söz edilip tüketim kavramında temel malzeme olan paranın İslam hukukundaki önemi de incelenmiştir. Daha sonra İslam felsefesinde beş Makasid'dan bahsedilerek Hifzu'l-mal maksadı ve tüm insanların hayatında sosyal güvenliği sağlamadaki rolü detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Üçüncü bölümde İslam felsefesinde tüketim hedefleri ve şeriatın Müslüman tüketici için koyduğu kriterler ele alınmıştır. Yani Müslümanın tüketimi, Müslüman olmayanın tüketimi gibi olmamalıdır. Bu bölümde Müslüman tüketim davranışlarında mübah ve haram ile mükafat ve ceza ilkeleri üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda paranın zarar görmemesi ve Allah'ın azabından kurtulması için harcamalarda ölçülü olma (İtidal) ilkesi de ele alınmıştır. Son olarak İslam hukuku çerçevesinde kamu yararının sağlanması yaklaşımına açıklık getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumption, according to the Islamic perspective, is the direct human consumption of Goods and Services, to Satisfy human desires and needs, But It does not stand on the threshold of the goal of worldly purpose, but rather takes the space of regulation as a result when establishing the interest of the hereafter as well. To build an integrated society that is solid in its strength. Consumption has a special importance for the Islamic economic system as a whole, and its preference over positive economic approaches deserves study, scrutiny and research. The Study was divided into three chapters, each chapter dealing with a part of that thesis. The first chapter dealt with: definitions related to the study, which were concerned with defining consumption and purposes linguistically and idiomatically, and clarifying the meaning that we would like to reach from our use of these terms, and then explaining the impact of those legitimate purposes on the general economic system and its effects on the economic structure and the desired goal of studying this behavior and the possible results. To ascertain the economic reality of the country if these methods are followed. As for the second chapter: the study was concerned with studying the importance of consumption from a legal perspective, and that consumption has an innate value, which God Almighty instilled in humans, as well as directing and considering it as One of The necessities of worship, and that it is the outcome per person reward if it is performed in the correct legal ways. And addressing the protection of money from tampering and misuse and the importance of money in Islamic law as the primary material in consumption, and the necessities of purpose in preserving money leading to protecting money from misuse, and addressing the five necessities and their impact on achieving social Security in the lives of all peoples. And in the third chapter, I dealt with: the objectives of consumption purposes in Islamic law and the legal controls for the consumer, so the Muslim consumer cannot be similar to other non-Muslims in his consumption system, as well as emphasizing the issues of what is permissible and forbidden, reward and punishment in our direct dealings with the issue of consumption, and moderation and moderation in spending that pushes us away On the methods that violate Islamic law and lead to the destruction of money and deserving of divine punishment, and it clarifies the approach that must be followed to achieve the public benefit within the legal limits and objectives. Asking God to bless us and Muslims with goodness and blessings.