Diyabetik ayak enfeksiyon etkenlerinde güncel durum
Current status in diabetic foot infectious agents
  1. Tez No: 659758
  2. Yazar: SEZEN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyogram, Amputasyon, Derin doku kültürü, Diyabetik ayak enfeksiyonu, Sürüntü kültürü, Antibiogram, Amputation, Deep tissue culture, Diabetic foot infection, Swab culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Diyabetik ayak yarası, diyabetle ilişkili hastanede kalış süresini en çok uzatan ve maliyeti en yüksek olan Diyabetes Mellitus komplikasyonudur. Travmatik olmayan ekstremite amputasyonlarının en sık nedenidir. Bu güncel çalışmada, antibiyotik seçimi, ekstremite kaybı ve maliyeti azaltmak için bir klavuz oluşturmak amacıyla merkezimizdeki diyabetik ayak enfeksiyon etkenlerinin mikrobiyolojik profilini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji kliniğinde 2016-2019 yılları arasında diyabetik ayak nedeniyle yatarak takip edilen 216 hastanın arşiv kayıtları incelendi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, diyabet tipi, süresi, tedavisi, komplikasyonları, önceki diyabetik ayak yarası ve cerrahi öyküsü, yara özellikleri, Wagner evrelemesi, antibiyotik kullanımı, laboratuar ve radyolojik bulguları, derin doku ve sürüntü kültürleri, antibiyogramlar retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada yer alan % 69,4'ü erkek, % 97,2'si Tip 2 diyabet olan 216 hastanın yaş ortalaması 62,06±11,09 yıl, ortalama diyabet süresi 16,9±8,41 yıl olarak bulundu. 173 adet derin doku kültüründe en sık Pseudomonas aeruginosa (% 16,5), Gram-pozitiflerden en sık Staphylococcus aureus (% 7,5) üredi. 172 adet sürüntü kültüründe en sık Enterococcus spp. (% 14,5), Gram-negatiflerden en sık Pseudomonas aeruginosa (% 10,4) üredi. Sürüntü kültürünün derin doku kültürüne göre uyumluluk oranı % 48,8 bulundu. Gram-negatiflere karşı en etkili antibiyotikler, karbapenemler, kolistin ve amikasin iken Gram-pozitiflere karşı en etkili antibiyotikler vankomisin, linezolid ve daptomisindi. Sonuç: Morbidite ve mortalitesi yüksek olan diyabetik ayak yarasının erken tanı ve takibi önemlidir. Her merkezin kendi mikroorganizma sürveyansını ve antibiyotik duyarlılık profillerini belirlemesi, multidisipliner yaklaşımla vaka takibi yapması ekstremite kaybını ve maliyeti düşürmede etkili olacaktır. Ampirik yaklaşımda, özellikle Pseudomonas'ı içine alan Gram-negatif bakterileri ve Gram-pozitif kokları hedef alan antibiyotik seçimi önemli gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Diabetic foot ulcer which is one of the complications of Diabetes Mellitus that causes prolonged diabetes-releated hospitalization the most and has the highest cost. It is the most common cause of non-traumatic limb amputations. In current study, we aimed to determine the microbiological profile of diabetic foot infectious agents in our center in order to create a guideline for choosing antibiotic and reducing limb loss and cost. Materials and methods: Medical records of 216 patients hospitalized for diabetic foot ulcer in the Endocrinology Clinic of Çukurova University Faculty of Medicine between 2016-2019 were included. The sociodemographic characteristics of the patients; duration, treatment, complications and type of diabetes, history of diabetic foot ulcer and surgery, wound characteristics, Wagner staging, antibiotic use, laboratory and radiological findings, deep tissue and swab cultures and antibiograms were evaluated retrospectively. Results: The mean age of 216 patients was found to be 62,06±11,09 years. 69.4% of whom were male and 97.2% of whom were Type 2 diabetes and the mean duration of diabetes was 16,9±8,41 years. In 172 deep tissue wound cultures, Pseudomonas aeruginosa (16.5%) was the most common bacteria and Staphylococcus aureus (7.5%) was the most common Gram-positive bacteria. In 173 swab wound cultures, Enterococcus (14,5%) was the most common bacteria and Pseudomonas aeruginosa (10.4%) was the most common Gram-negative bacteria. Accuracy rate of the swab culture according to the deep tissue culture was 48.8%. The most effective antibiotics against Gram-negatives were carbapenems, colistin and amikacin, while the most effective antibiotics against Gram-positives were vancomycin, linezolid and daptomycin. Conclusion: Diabetic foot ulcers have high morbidity and mortality therefore early diagnosis and follow-up of diabetic foot ulcers is important. For each center, evaluating its own microorganism surveillance and antibiotic susceptibility profiles and case follow-up with a multidisciplinary approach will be effective in reducing limb loss and cost. In empirical treatment, it seems important to choose antibiotics against Gram-negative bacteria which include Pseudomonas along with Gram-positive cocci.