Tokat Güzelce Sulama Barajı gövdesi kil çekirdek dolgusuyla kapama seddesi homojen dolgusunun ve rezervuar alanı zeminlerinin mineralojik yapılarının mühendislik davanışlarına etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 65976
  2. Yazar: BAHATTİN ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER DURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mineraloji, sınıflandırma, kompaksiyon, permeabilite, kayma, konsolidasyon, şişme, aktivite, dispersibilite, Mineralogy, classification, compaction, permeabiHitiy, shear strength, consalidation, swelling, activity, dispersibilitiy
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, Güzelce Barajı kil çekirdek ve kapama şeddesi dolgusunda kullanılacak meteryaller ile, rezervuar alanı materyallerinin mineralojik yapılarının mühendislik davranışlarına etkisi araştırılmıştır. Geçirimsiz materyal sahalarından 10 adet bozulmuş, rezervuar alanından 10 adet bozulmuş, 10 adefde bozulmamış örnekler alınmıştır. Mineralojik analizler x- ışını difraksiyon tekniği, mineralojik ve yapısal özellikleri analizi ise elektron mikroskop tekniği ile yapılmıştır. Materyaller üzerinde DSİ'nin yaptığı rutin deney ve analizlere ilave olarak, BL, lc, lL organik madde, toplam çözünmüş tuz, elektriksel iletkenlik, pH, KDK, değişebilir katyonlar SAR, ESP, sodyum yüzdesi, dispersibilite, tekstür, deney ve analizleri yapılmıştır. Mineralojik analizler sonucunda hakim kil mineralleri sırasıyla montmorillonit, kaolinit ve klorit olarak bulunmuştur. Birleştirilmiş zemin sınıfları SC, SC-CL, CL, SM, GC, tekstürü SL, SCL, LS, L, CL'dir. Kil fraksiyonunun düşük olmasına rağmen materyallerin; orta plastik özellik göstermesini, aktivitenin yüksek çıkmasını, şişme potansiyelinin düşük ve orta değerlerde olmasını hakim kil minerali olan montmorillonit etkilemiştir. Zemin bileşimi, materyallerin fiziksel ve mühendislik özelliklerine önemli ölçüde etki etmiştir. Materyaller kil çekirdek ve kapama şeddesi dolgusunda güvenle kullanılabilir. Rezervuar alanı yeri; geçirimlilik, yeterli toprak, yeterli su seviyesi derinliği ve yüzey eğimi açısından uygundur.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of mineralogical structures of materials which will be used in the Güzelce Dam clay core and closing embankment and of reservoir area on engineering behaviours were reasearched. For this purpose ten disturbed samples from Impermeable region, ten disturbed and ten undisturbed samples from reserviour region were extracted. Mineralogical analyses were carried out by means of x-ray diffraction technique; mineralogical and structural properties analyses were carried out by means of electron microscope technique. In addition to usual tests and analyses carried out by DSİ; RL, lc, lL, in organic material, total dissolved salt, electrical conductivity, pH, CEC, exchangeable cation, SAR, ESP, sodium percentage, dispersibilitiy, texture tests and analyses were carried out. From the results of the mineralogical analyses, it has been observed that dominant clay minerals are montmorillonite, kaolinite and chlorite respectively. Unifed soil classes are SC, SC-CL, CL, SM.GC, texture SL, SCL, LS, L, CL. In spite of the low fraction of clay, the montmorillonite which is the dominant clay mineral effects the medium plastic properties of materials, height of activity and being low and medium valves of swelling potential. Soil composition significantly effects on physical and engineering properties of the materials. The materials can be used safely In clay core and closing embankment The reserviour area is appropriate in terms of permeabillity, sufficient soil, sufficient water level, depth and surface slope.