Kronik böbrek yetmezliği olan şahısların eritrosit membran kolesterol değerlerinin araştırılması
A Study on erythrocyte memrane cholesterol values of persones with chronich renal failure
- Tez No: 65977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, eritrosit membram, membran lipid kompozisyonu, eritrosit membran kolesterolü, Chronic Renal Failure, Erythrocyte Membrane, Membrane lipid composition, erythrocyte membrane cholesterol
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN ŞAHISLARIN ERİTROSİT MEMBRAN KOLESTEROL DEĞERLERİNİN ARAŞTIRILMASI Cesim ATEŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1997, 28 Sayfa Danışman Jüri Jüri Jüri Yrd.Doç.Dr.Necmettin YILMAZ Yrd.Doç.Dr. Adem ÖNAL Yrd.Doç.Dr. Mustafa CEYLAN Bu çalışma ile kronik böbrek yetmezliği olan şahısların eritrosit membranlarmm kolesterol seviyelerindeki değişikliğin araştırılması amaçlandı. 22 kronik böbrek yetmezliği olan şahıs ile 22 normal şahıs (kontrol grubu) üzerinde eritrosit membran kolesterol ve plazma kolesterol seviyeleri ölçüldü. Kontrol grubunda plazma kolesterol değerleri 136.54-192.31 mg/dL arasında değişirken, ortalama değer 164.51±13.84 mg/dL olarak bulunmuştur. Kronik böbrek yetmezliği olan şahıslarda ise, plazma kolesterol değerleri 126.92-178.27 mg/dL arasında değişirken, ortalama değer 148.19±13.15 mg/dL olarak bulunmuştur. Heriki grubun plazma kolesterolleri ve eritrosit membran kolesterolleri arasında p< 0.0001 düzeyinde anlamlı bir fark gözlenmiştir. Kronik böbrek yetmezliği olan şahısların plazma ve eritrosit membran kolesterol değerleri arasında p< 0.05 düzeyinde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Kontrol grubu eritrosit membran kolesterol değerleri 1.47-1.72 mg/1010 hücre arasında değişti ortalama değer ise 1.59 mg/1010 hücre olarak tespitedildi. Kronik böbrek yetmezliği olan şahısların eritrosit membran kolesterol değerleri ise 1.36-1.56 mg/1010 hücre arasında tespit edilirken, ortalama değer 1.45 1010 hücre olarak bulundu. Her iki grubun membran kolesterol değerleri arasındaki fark p< 0.0001 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Kronik böbrek yetmezliği olan şahısların, membran kolesterol değerlerindeki azalış, plazma kolesterol değerlerindeki azalmaya bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON ERYTHROCYTE MEMBRANE CHOLESTEROL VALUES OF PERSONS WITH CHRONIC RENANAL FAILURE Cesim ATEŞ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Science Master Thesis 1997, 28 Page Suvervisor Jury Jury Jury Asst. Prof. Dr. Necmettin YILMAZ Asst. Prof. Dr. Adem ÖNAL Asst. Prof. Dr. Mustafa CEYLAN The aim of this study is to search the changes in cholesterol levels of erythrocyte membranes of the persons with chronic renal failure Erythrocyte membrane cholesterol and plasma cholesterol levels was measured on 22 persons wiht chronic renal failure and 22 normal persons (control group) While the plasma cholesterol levels of control group were changing between 136.54 and 192.31 mg/dL, the mean value was found as 164±13.84 mg/dL. However on persons with chronic renal failure plasma cholesterol values were between 126.92-178.27 mg/dL and the mean value, was found as 148.19+13.84 mg/dL. A significant difference at a level of p< 0.0001 was observed between plasma cholesterols and erythrocyte membrane cholesterols for both groups. A Significant relation at a level of p < 0.05 was observed between plasma and erythrocyte membrane cholesterol values of persons with chronic renal failure. Erythrocyte membrane cholesterol values of control group changed between 1.47 and 1,72 mg/10 10 cells. The mean value was determined as 1.59 mg/1010 cells. The erythrocyte membrane cholesterol values of person with chronic renal failure was determined between 1.36-1.56 mg/1010 cells, the mean valve was found as 1.45 mg/1010 cells. The difference between membrane cholesterol values of both group was found at a level of p< 0.0001 significantly. The reason for the decrease of membrane cholesterol values of persons with Chronic renal failure may be thought by decreasing of plasma cholesterol values.