Ücretleme sisteminin çalışanların kurumsal bağlılığına ve iş tatminine etkisi: Adıyaman ili örneği
The effect of the wage payment system on the corporate commitment and job satisfaction of employees: Adıyaman province sample
- Tez No: 659771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KASIM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret, Kurumsal Bağlılık, İş Tatmini, Salary, Corporate Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Değişen çevre ve rekabet koşulları işletmelere insan girdisinden en verimli şekilde faydalanmayı zorunlu kılmaktadır. Her işletme uzun dönemde varlık göstermek ve kazanç sağlamak için çaba sarf etmektedir. Her çalışan da geçimini sağlamak daha refah bir yaşam sürmek ve saygınlık kazanmak için çalışmak durumundadır. Bu çalışmada çalışanların aldıkları ücret ile kurumsal bağlılık ve iş tatminleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmada işletmeler ve çalışanlar açısından ücret, kurumsal bağlılık ve iş doyumu kavramları incelenmiştir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde ücret kavramı ve ücret sistemleri, ikinci bölümünde kurumsal bağlılık, üçüncü bölümünde ise iş tatmini konuları açıklanmıştır. Adıyaman organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletme çalışanlarına ücret, iş tatmini ve kurumsal bağlılık ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde elde edilen bulgular SPSS analiz programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Adıyaman ili organize sanayi çalışanları üzerine yapılan bu çalışmada çalışanların demografik özellikleri ile iş tatmini ve kurumsal bağlılıkları arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Aynı zamanda ücret ile kurumsal bağlılık ve iş tatmini arasında bir ilişkinin olup olmadığı, varsa nasıl bir ilişki olduğu araştırılmıştır. Adıyaman ili organize sanayi çalışanları üzerinde yapılan çalışmada çalışanların aldıkları ücretle iş tatmini ve kurumsal bağlılık arasında doğrusal ve pozitif yönde ilişki olduğu görülmüştür. Ücret il kurumsal bağlılık arasında 0,666 pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ücret üzerinden yapılacak bir artış kurumsal bağlılığı % 66,6 arttıracaktır. Ücret il iş tatmini arasında 0,535 pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ücret üzerinden yapılacak bir artış iş tatminini % 53,5 arttıracaktır. İş tatmini ile kurumsal bağlılık arasında % 65,2 pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların iş tatminlerinin artması kurumsal bağlılıklarını da arttırmaktadır. Elde edilen buldular çalışanların aldıkları ücretin kurumsal bağlılığı ve iş tatminini önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. İşletmelerin ücret üzerinde çalışma yapmaları durumunda çalışanların kurumsal bağlılık ve iş tatminlerinin artacağı yönünde bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changing environment and competition conditions make it necessary for businesses to benefit from human input in the best way. In this study, the concepts of wage, corporate commitment, and job satisfaction were examined in terms of companies and workers. Each employee has to work for living, make their life more prosperous, and gain dignity. This study examined the relation between the employees' wages, corporate commitment and job satisfaction. In this study the concept of wage corporate commitment and job satisfaction in terms of businesses and employees were examined. The research consists of four parts. In the first part of the study, the concept of wage and wage systems, in the second part institutional commitment and in the third part job satisfaction are explained. Findings obtained in the fourth part of the enterprises operating in Adıyaman organized industrial zone were asked questions about wages, job satisfaction and corporate commitment. In this study made on organized industry workers in Adıyaman province, it was focused on whether there is a relationship between the demographic characteristics of the employees and their job satisfaction and corporate commitment. At the same time, it was investigated whether there was a relationship between wage and corporate responsibility and job satisfaction. In the study conducted on Adıyaman province organized industry employees, it was observed that there was a linear and positive relation between the wages of the employees and their job satisfaction and corporate commitment. It has been determined that there is a positive 0.666 relationship between wage and institutional commitment. An increase in wages will increase corporate loyalty by 66.6%. It has been observed that there is a 0.535 positive relation between wage and job satisfaction. An increase in wages will increase job satisfaction by 53.5%. It was found that there is a 65.2% positive relation between job satisfaction and corporate commitment. Increased job satisfaction of employees also increases their corporate loyalty. Findings show that the wages of employees significantly affected their corporate commitment and job satisfaction. In conclusion that, according to findings if the businesses make positive studies over the wages, the corporate commitment and job satisfaction of the employees will increase.