Effect of various beverages on color stability of resin cements
Rezin simanlarin renk stabilitesi üzerine çeşitli içeceklerin etkisi
  1. Tez No: 659806
  2. Yazar: LEILA MOHAMED HAZEM MOSTAWE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL DİKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rezin simanlar, renk stabilitesi, renklenme, spektrofotometre, Resin cements, color stability, staining, spectrophotometer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, rezin simanların rengi üzerinde çeşitli boyayıcı solüsyonların etkilerini araştırmaktı. Piyasada bulunan 4 rezin siman (Rely-X Veneer Light-Cured, Rely-X Ultimate Clicker Dual-Cured, NX-3 Light-Cured, NX-3 Dual-Cured,) test edildi. Örnekler, kontrol grubu olarak distile suya, test grupları olarak da kola, çay, kahve ve kırmızı şarap olmak üzere 5 farklı solüsyona maruz bırakıldı. Solüsyonlarda bekletilmeden önce, her örneğin başlangıç renk değeri bir spektrofotometre kullanılarak kaydedildi. Rezin siman örneklerin renk değişiklikleri (ΔE), solüsyonlara 24 saat, 72 saat, 144 saat, 216 saat ve 288 saat maruz bırakıldıktan sonra belirlendi. Renk farklılıklarını belirlemek için CIE L*a*b* renk alanı kullanıldı. 288 saat sonunda en büyük renk değişimi (ΔE) kırmızı şarap içinde bekletilmiş NX-3 dual-sertleşen rezin siman grubunda (ΔE=21.66±2.73); en düşük ΔE değeri ise kola içinde bekletilmiş NX-3 ışıkla-sertleşen rezin siman grubunda (ΔE=1.86±0.33) görülmüştür. Tüm rezin siman gruplarında, en fazla boyama etkisi gösteren solüsyonlar olan kırmızı şarap ve kahve, 24 saatlik bekletmeden başlayarak, çay ise 72 saatlik bekletmeden başlayarak klinik olarak belirgin bir renk değişikliğine (NBS>3) neden olmuştur. Distile su ve kola içinde bekletilen tüm örnekler klinik olarak belirgin renk değişikliği göstermemiştir. Zaman, materyal ve solüsyon faktörlerinin rezin simanların renk stabilitesi üzerine etkisi anlamlı bulunmuştur. Solüsyonlar içinde bekletme süresi arttıkça, tüm rezin simanlarda görülen renk değişim miktarı da artmıştır. Işıkla sertleşen rezin simanların renk stabilitesi, dual-sertleşen rezin simanların renk stabilitesinden daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this in vitro study was to investigate the effects of various staining solutions on the color of resin cements. 4 commercially available resin cements (Rely-X Ultimate Clicker Dual-Cured, Rely-X Veneer Light-Cured, NX-3 Dual-Cured, NX-3 Light-Cured) were tested. The specimens were immersed in 5 different solutions: cola, tea, coffee, red wine as test groups and distilled water as the control group. Before immersion, the initial color value of each specimen was recorded by using a spectrophotometer. Color changes (ΔE) were determined after 24 hours, 72 hours, 144 hours, 216 hours, and 288 hours of immersion. The CIE L*a*b*color space was used to identify color differences. At the end of 288 hours of immersion, the greatest color change (ΔE) was observed for the NX-3 dual-cured resin cement group immersed in red wine (ΔE=21.66±2.73); and the lowest ΔE value was seen when the NX-3 light-cured resin cement group was immersed in cola (ΔE=1.86±0.33). In all resin cement groups, red wine and coffee caused the highest the amount of staining and caused clinically marked color change starting from 24 hours immersion, whereas tea caused marked color change following 72 hours of immersion (NBS>3). All the specimens immersed in distilled water and cola did not show clinically marked discoloration. The effect of time, material, and solution factors on color stability levels of resin cements were significant. As the immersion time increased, the degree of discoloration of all resin cements also increased. The light-cured resin cements were generally more color stable than the dual-cured resin cements.