Value similarities of wives and husbands and conflict resolution styles of spouses as predictors of marital adjustment
Evlilik uyumunun yordayıcıları olarak karı ve kocaların değer uyumları ve eşlerin çatışma çözüm stilleri
  1. Tez No: 205056
  2. Yazar: AYÇA ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşlerin değer uyumu, evlilik uyumu, karıların ve kocaların çatışma çözümstilleri, value similarities of spouses, marital adjustment, conflict resolution styles ofwives and husbands
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, karı ve kocaların değer uyumlarının ve eşlerin çatışma çözümstillerinin, karıların, kocaların ve çiftlerin evlilik uyumu üzerindeki yordayıcı etkisiniaraştırmaktır. Veri, yüz kırk (140 kadın, 140 erkek) Türk evli çiftten anketler yoluyla((?Schwartz Değerler Listesi?, ?Çift Uyum Ölçeği?, and ?Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği?)toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, demografik değişkenlerin etkisi elimine edildiktensonra, eşlerin geleneksellik, hazcılık, uyarılım, değer benzerlikleri ve eşlerin güç değerfarklılıkları, kadınların ve eşlerin evlilik uyumunu olumlu bir şekilde yordamıştır. Fakateşlerin değer benzerliklerinin kocaların evlilik uyumuna anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.Ayrıca, demografik değişkenlerin ve eşlerin değer uyumlarının etkisi elimine edildikten sonra,kocaların kullandıkları çatışma çözüm stillerinin eşlerinin evlilik uyumu üzerinde anlamlı biretkisi olmasına rağmen, kadınların kullandıkları çatışma çözüm stillerinin kocalarının evlilikuyumu üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Kocaların olumsuz çatışma çözüm stilinikullanmalarının kadınların evlilik uyumuna olumsuz bir etkisi vardır. Çiftlerin evlilik uyumudüşünüldüğü zaman ise, karıların ve kocaların çatışma çözüm stillerinin, çiftlerin evlilikuyumunu anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Sonuçlar ayrıca göstermektedir kikarıların ve kocaların olumsuz çatışma çözüm stilleri, çiftlerin evlilik uyumunu olumsuz birşekilde yordamaktadır. Ayrıca, olumlu çatışma çözüm stilinde yüksek, olumsuz çatışmaçözme stilinde düşük olan eşlerin evlilik uyumundan, olumsuz çatışma çözüm stilinde düşük,olumsuz çatışma çözme stilinde yüksek olan eşlere göre daha yüksek puan aldıklarıbulunmuştur. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür eşliğinde tartışılmıştır. Bunlara ek olarakaraştırmanın sınırlılıkları ve gelecek araştırmalar için öneriler de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this present study was to investigate the predictive power of value similarity ofwives and husbands and conflict resolution of spouses on marital adjustment of wives,husbands, and couples. Data is collected by means of questionnaires (?Schwartz?s ValueSurvey?, ?Dyadic Adjustment Scale?, and ?Conflict Resolution Styles Scale?), from a sampleof one hundred and forty (140 women, 140 men) Turkish married couples. The results of thestudy indicated that after eliminating the effects of demographic variables, tradition,hedonism, stimulation value type similarities of spouses, and power value type dissimilaritiesof spouses have positively predicted marital adjustment of wives and couples. However, valuesimilarities of spouses did not have significant effect on marital adjustment of husbands.Although, conflict resolution styles of husbands had a significant effect on marital adjustmentof wives, conflict resolution styles of wives did not have significant contribution in predictingmarital adjustment of husbands after eliminating the effects of demographic variables andvalue similarity of spouses. The usage of negative conflict resolution styles by husbands hadnegative effects on marital adjustment of wives. When the marital adjustment of couples wasconsidered, it was found that conflict resolution styles of wives and husbands have significantcontribution in predicting marital adjustment of couples. The results further indicated thatnegative conflict resolution styles of wives and husbands negatively predicted maritaladjustment of couples. Furthermore, it was found that spouses high in positive conflictresolution style and low in negative conflict resolution style have higher scores on maritaladjustment than spouses low in positive conflict resolution style and high in negative conflictresolution style. The findings of the present study were discussed in the light of the relatedliterature. Additionally, limitations of the study and suggestions for future researches wereinvestigated.