18-25 yaş aralığındaki nikotin bağımlısı bireylerde cinsiyet ile saldırganlık düzeyi ilişkisi
In individuals addicted to nicotine in the 18 to 25 age rangerelationship between gender and level of aggression
- Tez No: 659880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sigara, bağımlılık, saldırganlık, cinsiyet, smoking, addiction, aggression, gender
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmanın amacı nikotin bağımlısı bireylerin saldırganlık tutumu ve cinsiyet düzeyi ile arasındaki ilişkinin incelenip, belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasıdır. Araştırma Türkiye sınırları içerisinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini farklı yerleşim yerlerinde ikamet eden yaş aralığı 18-25 arasında olan, sigara içen, kadın ve erkekler oluşturmaktadır. Araştırmaya 200 birey katılmıştır. Araştırma nikotin bağımlılığıyla saldırganlık ilişkisini yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, aylık gelir, sigaraya başlama yaşı gibi sosyo-demografik değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Verilerin toplanmasında sosyo-demografik bilgi formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya katılan tüm kişiler bilgilendirilip, onayları alınmıştır. Araştırmada toplanmış verilerin analizi SPSS 24.0 programı ile yapılmıştır. Çalışmamızın bulguları literatürdeki bazı araştırmalarla benzerlik göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre; Araştırma sonucunda saldırganlık ile nikotin bağımlılığı arasında istatistikçe anlamlı pozitif bir ilişki saptanmıştır. Cinsiyet değişkenine bakıldığında nikotin bağımlılığı erkeklerde kadınlara kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Saldırganlığın cinsiyet değişkenine göre değerlendirildiğinde anlamlı bir ilişki olduğu ve fiziksel saldırganlık ve sözel saldırganlığın erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Buss Pery Ölçeği alt boyutlarından“Fiziksel Saldırganlık”“Düşmanlık ”Öfke ve“Sözel saldırganlık”puanları ile yaş grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmıştır. Belirtilen alt ölçek puanları 18-21 yaş arasında 22-25 yaş arasına kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Buss-Perry saldırganlık ölçeği ile kişilerin gelir düzeyleri ve medeni durum ile anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Fagerström ölçeği toplam puanı ile sigaraya başlama yaşı arasında istatistikçe anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Fagerström puanı 18 yaş ve altında sigaraya başlayanlarda 18 yaş üstünde başlayanlara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Fagerström nikotin bağımlılık testi toplam puanlarına bakıldığında yalnız yaşayanlarda test puanının daha yüksek çıktığı görülmektedir. Çalışmamızın bulguları literatür doğrultusunda tartışılmış önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between aggression attitude and gender level of nicotine users and to contribute to the literature according to the determined results. The research was conducted within the borders of Turkey. Analysis of the data collected in the study was carried out using the SPSS 24.0 program. The sample of the study was composed of men and women who smoked, with an age range of 18 to 25 years residing in different settlements. 200 individuals participated in the study. The research aims to examine the relationship between nicotine addiction and aggression in terms of variables such as age, gender, education level, monthly income, age at the start of smoking. Demographic data form, Fagerström nicotine addiction test and Buss-Perry aggression scale were used to collect the data. All participants in the study were informed and approved. The findings of our study are similar to some research in the literature. According to the research results; As a result of the research, a statistically significant positive relationship was found between aggression and nicotine addiction. Looking at the gender variable, nicotine addiction was higher in men compared to women. It was found that aggression was a significant relationship when evaluated according to the gender variable, and physical aggression and verbal aggression were higher in men than in women.“Physical aggression”,“hostility”, anger and“verbal aggression”scores from the lower dimensions of the Buss Pery scale were statistically significant differences between age groups. The indicated subscale scores were higher between 18-21 years of age compared to 22-25 years of age. No significant association with people's income levels and marital status was found with the Buss-Perry aggression scale. A statistically significant difference was found between the total score of the FAGERSTRÖM scale and the age of starting smoking. The FAGERSTRÖM score was found to be higher in those who started smoking at the age of 18 and under compared to those who started over the age of 18. Looking at the total scores of the Fagerström nicotine addiction test, it is seen that the test score is higher in those who live alone. The findings of our study were discussed in accordance with the literature.