Çok kültürlü sınıf ortamında ikili öğretmen uygulaması ile Türkçe öğretiminin uygulanmasının incelenmesi
The examination of the implementation of Turkish teaching with duel-teacher system in multicultural classroom setting
  1. Tez No: 659889
  2. Yazar: MESUT ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DÖŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kültürlülük, Çokkültürlü Eğitim, İkili Öğretmen Uygulaması, Multiculturalism, Multicultural Education, Dual-Teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de, 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç karışıklıklardan dolayı ülkelerinden göç etmek zorunda kalan mülteci çocukların ülkemizde karşılaştıkları uyum sorunları ve eğitim sorunlarına çözüm aranmaktadır. Bu araştırmanın amacı, ilk kez uygulamaya konulan çok kültürlü sınıf ortamında ikili öğretmen uygulaması ile Türkçe öğretimini inceleyerek değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemi, Gaziantep ilinde ikili öğretmen uygulamasının kapsamlı olarak uygulandığı bir ilkokulda görev yapan 50 sınıf öğretmeni ve 8 PİKTES öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada“karma model”kullanılmıştır. Araştırmada nicel verileri toplamak amacıyla“Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği”,“Çok kültürlülük Tutum Ölçeği”,“Sınıftaki Farklılıklar için Öğretmen Yeterlikleri Ölçeği”ve nitel verileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu ölçeklerden elde edilen verilere göre öğretmenlerin çok kültürlülük tutumlarının cinsiyet ve kıdem değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla non-parametrik Mann Whitney-U testi ve bağımsız gruplar t testi yapılmıştır. Nitel veriler analiz edilirken içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ikili öğretmen uygulamasının kalabalık ve çok kültürlü sınıflarda uygulamaya koyulabileceği ve mülteci çocukların Türk eğitim sistemine uyumu konusunda uygulanabilecek bir Türkçe öğretim modeli olabileceği tespit edilmiştir. Fakat aynı sınıf ortamını iki öğretmenin paylaşması konusunda farklı fikirlerin oluşabileceği de göze çarpmaktadır. Bunun için uygulama uzmanlar tarafından değerlendirilerek daha ayrıntılı bir incelemenin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the adaptation and educational problems faced by refugee children who had to emigrate from their countries due to internal disorder in Syria in 2011 are trying to be solved. The purpose of this research is to evaluate Turkish teaching by examining with the dual-teacher system in the multicultural classroom setting that was introduced for the first time. The sample of this research consists of 50 classroom teachers and 8 PIKTES teachers working in an primary school in Gaziantep province where dual-teacher system is applied extensively. A“mixed model”was used in this research.“Intercultural Sensitivity Scale”,“Multiculturalism Attitude Scale”,“Teacher Adgnies Scale for Differences in Class”and semi-structured interview form were used to collect qualitative data. According to the data obtained from these scales, non-parametric Mann Whitney-U test and independent groups t-test were performed to determine whether teachers' multicultural attitudes varied according to gender and seniority variables. Content analysis was used while analyzing qualitative data. According to the findings of the study, it was determined that the dual-teacher system can be implemented in crowded and multicultural classrooms and there may be a Turkish teaching model that can be applied for the compliance of refugee children with the Turkish education system. However, it is also noticeable that different ideas can be formed about the sharing of the same classroom setting by two teachers. For this, the application should be evaluated by experts and a more detailed examination should be carried out.