Araştırma görevlilerinin öğretimsel gelişimlerine yönelik ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of the needs of research aassistants for their instructional development
  1. Tez No: 659925
  2. Yazar: BESTE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Görevlisi, Öğretimsel Gelişim, Mesleki Gelişim, Research Assistant, Instructional Development, Professional Development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Son yıllarda, alanında nitelikli, iyi eğitim almış ve yetkinlik sahibi bireylere duyulan ihtiyaç artmıştır. Bunun yanı sıra, üniversite sayılarındaki artış ve bunun sonucunda bir rekabet ortamı oluşması, üniversitelerdeki eğitimin niteliğinin ve öğretim elemanlarının yetkinliğinin de incelenmesi gereken önemli bir unsur haline getirmiştir. Bu araştırmada, İstanbul ilinde bulunan bir devlet üniversitesinde ders vermekte olan araştırma görevlilerinin öğretimsel gelişimlerine yönelik bakış açılarının bilgi sahibi olma ve ihtiyaç duyma boyutları ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöntem olarak tarama modellerinden tekil tarama modeli ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi, 2018-2019 öğretim yılı güz döneminde görevli araştırma görevlileri olarak tanımlanmıştır. Üniversitenin personel daire başkanlığının internet sitesinden elde edilen verilere göre, 2018-2019 öğretim yılında üniversite bünyesinde bulunan 11 fakülte ve bunlara bağlı olan 45 bölümde toplam 577 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Katılımcılara dört ana başlıktan oluşan, iki boyutlu, otuz maddelik bir anket uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programında bağımlı örneklem t test ve bağımsız örneklem t test kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan bağımsız örneklem t-test analizlerine göre bilgi sahibi olma boyutunda cinsiyet değişkenine bakıldığında sadece bir başlıkta anlamlı farklılık bulunmuştur. Kadro maddesi değişkeninde ise üç başlıkta anlamlı farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Öğrenim durumu değişkeninde ise iki başlıkta anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Bağlı bulunulan enstitü değişkeninde ise hiçbir başlıkta anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir. İhtiyaç duyma boyutunda cinsiyet, kadro maddesi, öğrenim durumu ve bağlı bulunulan enstitü değişkeni incelendiğinde hiçbir değişken hiçbir başlıkta anlamlı farklılık göstermemiştir. Araştırma görevlilerinin genel bilgi sahibi olma durumları 3,45 aritmatik ortalama ile“çok bilgi sahibiyim”olarak bulunurken, genel ihtiyaç duyma durumları 3,11 aritmatik ortalama ile“kararsızım”derecesinde bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırma görevlilerinin bilgi eksiklerinin olduğu ve bu bilgilere bazı alanlarda ihtiyaç duydukları söylenebilir. Araştırmanın sonunda, elde edilen bulgular doğrultusunda değerlendirmelerde ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the need for qualified, well-educated and competent individuals has increased. In addition, the increase in the number of universities day by day, as a result, a competitive environment, criticism of the quality of education in universities and the competence of teaching staffs have become an important element to be examined. In this study, it is aimed to determine the perspectives on the educational development of research assistants at a public university in Istanbul province with their knowledge and need dimensions. In the study, singular scanning model and relational scanning model were used as a method. The sample of the study was defined as research assistants working at a public university in Istanbul in the fall semester of the 2018-2019 academic year. According to the data obtained from the website of the personnel department of the university, there are 577 research assistants in 11 faculties and 45 departments within the university in 2018-2019 academic year. A thirty-item questionnaire consisting of four main titles was applied to the participants. The data were analyzed using the dependent sample t test and independent sample t test in the SPSS package program. According to the independent sample t-test analyzes, when the gender variable in the dimension of having information is examined, a significant difference was found only in one title. In the staffing item variable, a significant difference was observed in three titles. In the education level variable, a significant difference was observed in the two titles. No significant difference was observed in any of the titles in the institute variable. When looking at the variables of gender, staffing item, education level and affiliated institute in the dimension of need, none of the variables differed significantly in any title. While research assistants' general knowledge status was found to be“I have a lot of knowledge”with an average of 3,45, their general need was found to be“undecided”with an average of 3,11. According to the findings obtained from the research, it can be said that research assistants have lack of knowledge and need this information in some areas. At the end of the research, evaluations and suggestions were made in line with the findings obtained.