Tokat ilinde bulunan Buprestidae (Coleoptera) familyası türleri üzerinde faunistik çalışmalar
The faunistical studies on the Buprestidae (Coleoptera) family species found in Tokat province of Turkey
  1. Tez No: 66000
  2. Yazar: KİBAR AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buprestidae, Coleoptera, Fauna, Tokat, Türkiye
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
1995-1996 Yıllarında yürütülen bu çalışma ile, Tokat ilinde bulunan Buprestidae (Coleoptera) familyasına bağlı türlerin saptanması amaçlanmıştır. Sonuç olarak Anthaxia, Capnodis, Coroebııs, Agrilas, Aıırigina, Chalcophorelîa, Chrysobothris, Lampra, Melanophila, Julodis, Plosima ve Meliboeus cinslerine bağlı toplam 21 türün varlığı ortaya konmuştur. Bunlardan Coroebııs rubi (L.) için Poterium sanguisorba L. yeni konukçu olarak kaydedilmiştir. Ayrıca bulunan türlerin tümü Tokat faunası için yeni kayıt niteliğindedir. Bölgede en yaygın türler Capnodis tenebrionis L. (289), Coroebııs rubi (L.) (50), Anthaxia millefolii (Abeille) (45) ve Meliboeus violaceus (38)'dir. Çalışma sırasında hemen her tür için, o türün sinonimleri, morfolojileri, kısa biyolojileri, yayılışları, doğada bulunma tarihleri, erkek-dişi birey sayılan ve üzerinden toplandığı bitkiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out during the years of 1995-1996. The purpose of this study is to determine the species of the family Buprestidae occuring in Tokat. As a result of this study totally 22 species belonging to the genera otAnthaxia, Capnodis, Coroebus, Agriius, Aurigena, Chalcophorella, Chrysobothris, Lampra, Melcmophiia, Julodis, Ptosima and Meliboeus were found. Poterium sanguisorba L. has been determinet as a new host for Coroebus rubi (L.). All species have been found out for the first time in Tokat district. The most common species in studied arae Capnodis tenebrionish. (289), Coroebus rubi (L.) (50), Anthaxia mtikfotii (Abeille) (45) and Meliboeus violaceus (38). The synonyms, morphologies, short biologies, distributions, collecting dates, numbers of specimens collected (as male and female) and the plants on which the specimens were collected are given for each species in the text. Key Words; Buprestidae, Coleoptera, Fauna, Tokat, Turkey