Üniversite öğrencilerinin öfke kontrolü ve problemle başa çıkma yöntemlerinin anhedoni ve mükemmeliyetçilik ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between university students anger control and problem coping methods with anhedonia and perfectionism
- Tez No: 660023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öfke, mükemmeliyetçilik, problemle başa çıkma, anhedoni, Anger, perfectionism, coping with the problem, anhedonia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin öfke kontrolü ve problemle başa çıkma yöntemlerinin anhedoni ve mükemmeliyetçilik ile ilişkisi araştırılmıştır. Yapılan bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel modelde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada demografik bilgi formu, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Cope Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği ve DSÖ Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların 59'u (%55) kadın, 49'u (%45) erkektir. Katılımcıların 26'sı (%24) 18-22 yaş, 63'ü (%58) 23-27, 19'u (%18) 28 ve üstü yaş aralığındadır. Araştırmaya katılan bireylerin 32'si (%30) daha önceden psikolojik destek almışken 2'si (%2) halen destek almaya devam etmekte, 74'ü (%68) ise daha önceden psikolojik bir destek almamışlardır. Katılımcıların 35'nin (%32) sigara, 33'nün (%31) alkol, 3'nün ise (%3) madde kullandığı görülmektedir. Yapılan bu çalışmada mükemmeliyetçilik ile öfke arasında pozitif yönde anlamlı korelasyonlar bulunmaktadır. Anhedoni ve öfke ile negatif yönlü anlamlı korelasyon bulunmaktadır. Problem ile başa çıkmanın mükemmeliyetçilik, öfke ve yaşam kalitesi arasında ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the anger control and coping methods of university students with anhedonia and perfectionism was investigated. This research was carried out in a correlational model, which is one of the quantitative research methods. In the research, demographic information form, Multidimensional Anger Scale, Frost Multidimensional Perfectionism Scale, Cope Coping Attitudes Rating Scale and WHO Quality of Life Scale were used. 59 (55%) of the participants are women and 49 (45%) are men. 26 (24%) of the participants are between the ages of 18-22, 63 (58%) are between the ages of 23-27, 19 (18%) are between the ages of 28 and over. While 32 (30%) of the individuals participating in the research have previously received psychological support, 2 (2%) still continue to receive support, and 74 (68%) have not previously received psychological support. It is seen that 35 (32%) of the participants used cigarettes, 33 (31%) used alcohol, and 3 (3%) used drugs. In this study, there are significant positive correlations between perfectionism and anger. There is a significant negative correlation with anhedonia and anger. The relationship between perfectionism, anger and quality of life was found to deal with the problem.