Yeme tutumu, ayrılık anksiyetesi ve yetişkin ayrılık anksiyetesi arasındaki ilişki
The relationship between eating attitude, seperation anxiety and adultseperation anxiety.
  1. Tez No: 660040
  2. Yazar: LALE SAĞIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yeme tutumu, ayrılık anksiyetesi, yetişkinlik dönemi, eating attitude, seperation anxiety, adulthood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireyin yeme tutumunun, ayrılık anksiyetesi ve yetişkin ayrılık anksiyetesi ile ilişkisini gözlemlemek ve sosyodemografik özelliklerin bu veriler üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın evreni 18 yaş ve üzeri bireylerden oluşmaktadır. Çalışmaya 293 kadın ve 91 erkek olmak üzere toplamda 384 kişi katılmıştır. Araştırma verileri, 2020 yılında T.C. Demiroğlu Bilim Üniversitesi öğrencilerinden ve Türkiye genelinde kartopu örnekleme yöntemi ile internet üzerinden çevrimiçi anket platformu kullanılarak toplanmıştır. Veri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formuna ek olarak Yeme Tutum Testi (YTT), Ayrılık Anksiyetesi Belirti Envanteri (AABE) ve Yetişkin Ayrılık Anksiyetesi Envanteri (YAA) kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Speraman's kolerasyon katsayısı kullanılmıştır. Bu araştırmanın bulguları incelendiğinde; ayrılık anksiyetesi ve yetişkin ayrılık anksiyetesi arasında bir ilişki olduğu ve bunların da yeme tutumunu etkilediği saptanmıştır. Ek olarak; yeme tutumununun, ayrılık anksiyetesinin ve yetişkin ayrılık anksiyetesinin; bireylerin yaşından (YTT hariç), cinsiyetinden (sadece YTT ve AABE 'Ayrılma Anksiyetesi' alt boyutu için), medeni durumundan (YTT hariç) ve eğitim düzeyinden (AABE 'Ayrılma Anksiyetesi' alt boyutu ve YAA hariç) etkilendiği saptanmıştır. Bu konudaki araştırılmaların arttırılması ve bireylerin farkındalığının artması adına kurumlarda ve işyerlerinde bu konuda seminerlerin düzenlenmesi daha sağlıklı bir nesil için önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to observe the relationship of a person's eating attitude with his seperation anxiety and adult seperation anxiety and to analyze the effect of the sociodemographic characteristics on this data. The universe of this research involves individuals who are 18 years and over. 384 participants ( 293 female and 91 male ) took part in the study. Research data was collected in the year 2020 covering T.C.Demiroğlu Bilim University students and Turkey in general, via Internet on the on-line research platform using Snowball Sampling. For data collection purpose, in addition to the Personal Information Form developed by the researchers, Eating Attitude Test (EAT), Separation Anxiety Symptom Inventory (SASI), and Adult Separation Anxiety Inventory (ASAI) were used. At the data collection phase, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman's correlation coefficient were used. When the findings of this research are analyzed, it's determined that there is a relation between separation anxiety and adult separation anxiety and it's also determined that both effected eating attitude. Additionally, it's also determined that the eating attitude, separation anxiety and adult separation anxiety are effected by age (except EAT), gender (only for EAT and SASI“Separation Anxiety”subscale), marital status (except EAT) and education level (except SASI“Separation Anxiety”subscale and except ASAQ) of the individuals. It's adviced to increase the number of researches on this subject. Also, to increase the awareness of the individuals, it's quite important to organize seminars in the corporations and institutions on this subject for a healthier generation.