Kurmanbek Destanı'nın bağlam sözlüğünün oluşturulması (Moldobasan Musulmankulov varyantı)
Creating the context dictionary of the Kurmanbek Destan (Moldobasan Musulmankulov variant)
- Tez No: 660064
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız Türkçesi, Moldobasan Musulmankulov, Kurmanbek Destanı, bağlamlı dizin, işlevsel sözlük, Kyrgyz Turkish, Moldobasan Musulmankulov, Kurmanbek Epic, contextual index, functional dictionary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bir dilin söz varlığı, o dili kullanan toplumun maddi ve manevi kültürünün ve dünya görüşünün bir kesitidir. Eserlerde kullanılan sözcüklerin metin içerisindeki bağlamlarından hareketle, o eserin yazıldığı dönemin söz varlığı tespit edilip dönemin pek çok özelliği ortaya çıkarılabilir. Bu konuda araştırmacılara ve okuyuculara fayda sağlamak adına bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmaları yapılmaktadır. Bu sözlük çalışmaları TEBDİZ (Türk Edebiyatı Bağlamlı Dizinleri ve işlevsel Sözlüğü) benzeri bilgisayar tabanlı yazılımlar aracılığıyla, söz konusu bağlamlı dizin ve işlevsel sözlükler bir araya getirilmektedir. Çalışmada incelenen metin, Kurmanbek Destanı Moldobasan Musulmankulov 'un anlatmasıdır. Çalışmanın amacı; Kırgız sözlüklerinin söz varlığına madde başı, mevcut madde başlarına anlam katkısı sağlamak ve incelenen destan metni ile ilgili yapılacak üslup çalışmaları için veri oluşturmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Statement existence of a language is a cross-section of their general philosophy of life the material and spiritual culture of the public talking the language. With movement from its context within the text of the words used in literal texts, the statement existence of the period in which the work was written can be determined and many features of the period can be revealed. Contextual index and functional dictionary studies have been performed on behalf of the benefit to researchers and readers in this subject. With the help of computer-based software like TEBDİZ (Türk Edebiyatı Bağlamlı Dizinleri ve işlevsel Sözlüğü), these dictionary studies have been gathered up the contextual index and functional words which are mentioned. In this study which is examined, Kurmanbek Epic was spoken by Moldobasan Musulmankulov. The aim of the study is contributed meaning to statement existence of Kyrgyz words. The aim of the study is to contribute meaning to the existing headings, the head of the statement existence of Kyrgyz words, and for wording studies to be done is to compose data regarding the epic text which is analyzed.