Süryani gençlerin anlatı kimliklerinde kuşaklararası anlatıların rolü
The role of intergenerational narrative in narrative identity of Assyrian young people
- Tez No: 660135
- Danışmanlar: DOÇ. İLKAY DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Süryaniler, Kimlik, Anlatı Kimlik, Kuşaklararası Anlatı Kimlik, Anlatı Analizi, Assyrian, Identity, Narrative Identity, Intergenerational Narrative Identity, Narrative Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Erikson'un psikososyal gelişim kuramıyla kimliğin biyolojik, sosyal ve bireysel yönlerinin olduğu vurgulanmıştır. Bu kuramdan sonra psikoloji alanında birçok kuram ortaya atılmasına karşın çoğu kuram kimliğin sadece bir yönünü araştırmıştır. Buna karşın 1970'lerden sonra psikoloji alanında kimlik konusu anlatı kuramıyla da incelenmiştir. Bu kurama göre bireyler geçmiş yaşantı ve deneyimlerini hikâyeleştirerek anlatırlar ve bu hikâyelere göre de yaşamlarını düzenlerler. Dolayısıyla bireyin geçmiş yaşamını yorumlama şekli onun kimlik oluşumunu şekillendirir. Bu doğrultuda anlatı kimlik oluşumunda bireyin öz anlatısıyla birlikte bireyin içinde yaşadığı toplum, kültür, din ve aile etkili olduğu kadar bireyin sahip olduğu ideoloji, toplumun tarihsel anlatıları, ana anlatılar ve kuşaklararası anlatılar gibi birçok faktör bireyin kimliğini doğrudan şekillendiren etmenler olarak sıralanmıştır. Bu çalışmanın amacı bir grup Süryani gencin yaşam anlatılarından yola çıkarak bu bireylerin anlatı kimliklerini ve anlatı kimliklerinde kuşaklararası anlatı kimliğinin ve ana anlatıların rolünü incelemektir. Bu doğrultuda Mardin'de yaşayan on bir Süryani gençle ve bu gençlerden dördünün ailesiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda iki tür anlatı analizi yapılmıştır. İlkinde, her bir katılımcının anlatıları bütüncül şekilde incelenip yaşamlarına dair yaşam çizgisi çizilerek öz anlatılar ve kuşaklararası anlatılar bağlamında yaşamları analiz edilmiştir. Bu analizde bireylerin önemli dönüm noktaları gösterilmiştir. İkinci analiz türünde ise tüm katılımcıların anlatılarında ortaya konulan ortak temalar oluşturularak tematik inceleme yapılmıştır. İkinci analiz sonucunda, Süryani gençlerin anlatı kimliklerinin oluşmasında Kolektif Kültür/Azınlık Olmak ve Sosyoekonomik Statü iki ana tema olarak; Din ve Dini Mabetlerin Rolü, Kuşaklararası Anlatılar ve Evden Erken Ayrılma alt temalar olarak bulunmuştur. Tüm bu temaların Süryani gençlerin Kimlik/Benlik oluşumlarındaki etkileri incelenmiş ve tartışılmıştır. Bireysel analizler ve tüm katılımcıların anlatılarında ortaya çıkan temalar kimlik ve anlatı kimlik alan yazını çerçevesinde tartışılmıştır. Sonuç olarak, Süryani gençlerin anlatı kimlik oluşumlarında kişisel deneyimlerden çok kolektif kültür, ana anlatı ve sosyal bağlamın önemli bir yeri olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although studies on identity in the psychology field have been studied for a long time, identity was widely discussed as biological, social and individual aspects by Erikson's theory of psychosocial development. After the Erikson's idea, many new theories were generated from the theory of psychosocial development. However, most theories have focused on one aspect of identity. After the 1970s, the subject of identity in psychology field was also examined with the narrative theory. According to this theory, individuals narrate their past experiences through stories and organize their lives according to these stories. Therefore, the way individuals interpret their past life shapes their identity formation. In this direction, along with the personal narrative in narrative identity formation, the individual's society, culture, religion, family, ideology, history, master narrative and intergenerational narrative are the effective factors that directly shape personal identity. The aim of the current study was to examine narrative identities of a group of Syriac youth people, specifically, to explore the role of the intergenerational narrative of the Syriac youths on their personal narrative identities based on the life narratives of the Syriac youths. Accordingly, interviews were made with eleven Syriac youth living in Mardin and the families of four of them. As a result of the interviews, two types of narrative analysis were used. In the first, the narratives of each participant were examined by a holistic approach. Their lives were analyzed in the context of personal narratives and intergenerational narratives by drawing a lifeline for their lives. In this analysis, turning points of individuals were shown on the figures. In the second type of analysis, a thematic examination was carried out by creating common themes set out in the narratives of all participants. As a result of the second analysis, Collective Culture/Being Minority and Socioeconomic Status are two main themes in the narrative identities formation of Syriac youths; Religion and the Role of Religious Shrines, Intergenerational Narratives and Leaving Home in Early Ages were found as sub-themes. The relation of all these themes on Syriac youth's Identity formation/Self-formations were examined and discussed. Individual analyzes and themes emerging in the narratives of all participants were discussed within the framework of identity and narrative identity literature. As a result, it has been demonstrated that collective culture, master narrative and social context are more important than the personal experiences in Syriac youth's narrative identity formations.