Meâric suresinde cennetle müjdelenenlerin özellikleri
Features of those heralded with heaven in surah al-Ma'arij
  1. Tez No: 660229
  2. Yazar: BEYZA SÜMEYYE KARAKAŞ TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Meâric, sure, mümin, karakter, özellik, cennet, müjde, Ma'arij, Surah, believer, characteristic, feature, heaven, herald
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Meâric suresinde amelî ve ahlakî bakımdan vazgeçilmez sayılan ilkeleri ele almaktadır. Bu ilkeler, kötü huyların ve yerilen davranışların tedavisinde hayatî önem arz etmektedir. Erdemli bireylerin ve huzurlu bir toplumun oluşması da, bu ilkelerin anlaşılarak hayata geçirilmesine bağlıdır. Çalışmada rivâyet, dirâyet ve işârî tefsirler ışığında surenin genel muhtevasına yer verilmiştir. Bununla beraber surede dolaylı olarak zikredilen olumlu özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amacı, önemi, yöntemi ve kaynakları izah edilmiştir. Birinci bölümde, sure genel hatlarıyla tanıtılmıştır. İkinci bölümde, surenin ihtiva ettiği konular yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise, ideal müminin özellikleri zikredilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the principles that are considered essential in practical and moral terms in Surah Al-Ma'arij. These principles, is of great importance in the treatment of bad habits and reprehensible behavior. The formation of virtuous individuals and a peaceful society also depends on understanding and implementing these principles. In the study, the general content of the Surah is included in the light of tafsir bi-al-riwaya, tafsir bi-al-diraya and esoteric interpretation of Qur'an. In addition to this, the positive features that are indirectly mentioned in the Surah are tried to be determined. The study consists of an introduction and three sections. In the introduction section, the purpose, importance, method and sources of the study are explained. In the first chapter, the surah was introduced in general terms. In the second section, the topics contained in the surah are included. In the third section, the characteristics of the ideal believer are mentioned.