Inter-relationship between EFL teachers' self-concept evaluation, self-esteem, pedagogical content knowledge and demographics
Yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin benlik-kavramı değerlendirmelerinin benlik saygısı, pedagojik alan bilgisi ve demografik değişkenler ile karşılıklı ilişkisi
  1. Tez No: 660263
  2. Yazar: DİDEM SULTAN DEMİRMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM HURİ BATURAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretmenleri, Öğretmenlerinin Benlik-Kavramı Değerlendirmeleri, Benlik Saygısı, Pedagojik Alan Bilgisi, EFL Teachers, Self-Concept Evaluation, Self-Esteem, Pedagogical Content Knowledge
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada özel üniversite bağlamında görev yapmakta olan yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin benlik-kavramı değerlendirmelerinin benlik saygısı, pedagojik alan bilgisi ve demografik değişkenler ile karşılıklı ilişkisinin araştırılıp bulunmasına çalışılmıştır. Bu bağlamda, 3 adet Likert puanlı ölçek yardımıyla nicel araştırma metodu uygulanmıştır. Ölçekler 6 puanlık Öğretmenlerinin Benlik-Kavramı Değerlendirme Ölçeği, 4 puanlık Benlik Saygısı ölçeği ve 9 puanlık Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeğidir. Demografik etkenler yaş, cinsiyet, deneyim yılı ve lisansüstü eğitim yapmış olmak olarak belirlenmiştir. Çalışma Atılım Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Ufuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda totalde 93 adet Yabancı dil Olarak İngilizce okutmanının katılımıyla gerçekleşmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Öğretmenlerinin Benlik-Kavramı Değerlendirmeleri, Benlik Saygısı ve Pedagojik Alan Bilgisi Değerlendirmeleriyle demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki çıkmamıştır. Sadece yaş değişkeni Pedagojik Alan Bilgisi ile anlamlı bir şekilde ilişkili bulunmuştur. Diğer taraftan, öğretmenlerin Benlik-Kavramı Değerlendirmeleri, Benlik Saygısı değerlendirmelerinde etkili ya da tahmin edici olmamıştır. Buna ek olarak, Benlik Saygısı değerlendirmeleri Pedagojik Alan Bilgisi Değerlendirmelerinde etkili rol oynayan bir faktör olmamıştır. Ancak, yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin Benlik-Kavramı Değerlendirmelerinin Pedagojik Alan Bilgisi Değerlendirmelerinde önemli bir etkiye sahip olduğu sonuçlarda görülmüştür. Özellikle Benlik Kavramı Değerlendirme Ölçeğinin Yeterlik, Kendini Kabullenme ve Tatmin alt başlıklarının Pedagojik Alan Bilgisi Değerlendirmelerini önemli ölçüde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between EFL Teachers' Self-Concept Evaluation and Self-Esteem, Pedagogical Content Knowledge and demographic variables in Turkey, in private university settings. In this respect, quantitative methods were used with three Likert-scales, Teachers' Self-Concept Evaluation Scale (TSCES), Rosenberg's Self-Esteem Scale (SES), and Pedagogical Content Knowledge Scale (PCKS) were administered for the data collection procedure. The demographic variables were age, gender, year of experience and having a graduate study. The study was conducted at Atilim University School of Foreign Languages and Ufuk University, School of Foreign Languages, with a sample of 93 EFL teachers. The findings revealed that EFL teachers' Self-Concept Evaluation, Self-Esteem and Pedagogical Content Knowledge have no significant relationship with their demographic variables. Only age is found to be associated with Pedagogical Content Knowledge. Moreover, it was seen that EFL teachers' Self-Concept does not predict their Self-Esteem and Self-Esteem does not predict EFL teachers' Pedagogical Content Knowledge. However, EFL teachers' Self-Concept Evaluation does have a significant impact on their Pedagogical Content Knowledge. Competence, Self-Acceptance and Satisfaction sub-dimensions of Self-Concept Evaluation impacted Pedagogical Content Knowledge significantly.