Abdurraûf el-Münâvî ve hadis ilmindeki yeri
Abdurrauf al-Munawi and his place in hadith science
  1. Tez No: 660293
  2. Yazar: MERVE ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdurraûf el-Münâvî, hadis, şerh, metod, Abdurrauf al-Munawi, hadith, commentary, method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Hicrî 10/11. asrın önemli âlimlerinden olan Abdurraûf el-Münâvî, farklı alanlarda birçok ilmi kendisinde toplayan bir muhaddistir. Telif ettiği eserler incelendiğinde başta hadis olmak üzere hemen hemen her alanda eser kaleme alması onun bu özelliğinin bir sonucu olmalıdır. Döneminde yaşayan insanların Münâvî'ye gelerek belirli konularda kitap yazmasını istemeleri ise söz konusu âlimin toplum nazarındaki otoritesini göstermektedir. Bu sebeple günümüze ulaşan eserleri çervevesinde Münâvî'nin hadis ilmindeki yerinin tespiti önem arz etmektedir. Bu amaçla giriş ve iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Abdurraûf el-Münâvî'nin yaşadığı dönem, hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise onun bazı hadis meseleleri ile hadis ilimleri hakkında yapmış olduğu açıklamalar, hadis şerhçiliği ve âlimlere yönelttiği bazı tenkitler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Abdurrauf al-Munawi was one of the important scholars of the hijri 10/11th century who was a muhaddith who had knowledge in many different disciplines. As a result of his scientific identity, he had given so many works in such a wast science field and especially in the hadith. As for his authority in the society, he was asked to write in certain subjects by the people of his time and so that was a poverfull evidence about his position in the society. So that, it has great value to determine Munawi's place in the hadith science according to his survived works. For this reason, in the first chapter of this study, which consists of an introduction and two chapters, it is emphasized that Abdurrauf al-Munawi's life, period, scientific personality and works. As fort the second chapter, it is dealt with his scientifc explanations about some particular hadith issues and hadith disciplines, and his hadith commentaries and some critics he referred to some scholars.