Romatoid artrit hastalarında ölüm dürtüsü ve zihinselleştirme: Projektif bir çalışma
The death drive and mentalization in patients with romatoid arthritis: A projective study
  1. Tez No: 660295
  2. Yazar: BÜŞRA SEZGİ AKIN BURÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ELİF YAVUZ SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrid, Ölüm Dürtüsü, Psikosomatik, Otoimmun, Zihinselleştirme, Roschach Testi, Tematik Algı Testi, Rheumatoid Arthritis, Death İmpulse, Psychosomatic, Autoimmune, Mentalization, Roschach Test, TAT
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kişilerin yaşadıkları romatoid artrit hastalarının ruhsallıklarında psikosomatik işleyişi akla getiren ölüm dürtüsü ve zihinselleştirme kavramlarının projektif testlerle incelenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'de romatoid artrit hastalıkları gibi otoimmun hastalıkların, tanı almış kişiler üzerindeki psikolojik etkilerini inceleyen araştırmalar yapılmış olsa da, romatoid artrit ile psikosomatik işleyişin ele alındığı ve projektif testlerin kullanıldığı ulusal yayın bulunmamaktadır. Bu anlamda çalışma orjinallik taşımaktadır. Bu çalışma Romatoloji Polikliniği'ne başvuruda bulunmuş ve romatoid artrid tanısı almış, yaşları 25 ile 45 arasında değişen 15 gönüllü kadın katılımcı yürütülmüştür. Katılımcılara yarı-yapılandırılmış psikanalitik ön-görüşme sonrası Rorschach Testi ve TAT uygulanmış olup bu malzemeler, Fransız Okulu'na özgü içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, romatoid artrit tanısı alan kadın hastalarının tasarımların somut düzeyde oluşturulduğu, sembolizasyonun ve düşlem kapasitesinin kısıtlı kaldığı, ruhsal hayatlarında ölüm dürtüsünün işleyişinin hakim olduğu, hastalarda dürtü ve depresif duygulanımların işlenemediği görülmüştür. Bununla birlikte çalışmada bedensel hastalıklardan acı çeken RA hastalarının ruhsal süreçlerine de dikkati çekmek istemiştir. Ruh ve beden sağlığının bir bütün olarak değerlendirilmesinin, sadece bedendeki hastalığı ele almanın tedavi bazında eksik kalacağı bu sebeble RA hastalarında multidisipliner çalışmaların önemli olacağını değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work is to study romatoid artridis patients' mental state, for death drive that reminds psicosomatic mechanism and mentalisation, with projective testing. In Turkey, even though there are studies for psychological effects on patients with auto-immune diseases such as romatoid artiritis illness, there is no national publication on psychosomatical mechanism with romatoid artiritis with inclusion of projective tests. This, this study holds originality. This study is done with 15 volunteer women with ages 25 to 45, that have applied to the Romatology Policlinic and received diagnosis on romatoid artiritis. The contestants were given Rorschach Test and TAT after half-configured psycho-analytic pre-interview, and these equipments are reviewed by the French School specific content analysis. As per the findings of the study, the women with romatoid artiritis have found out to be with, concrete level of designs, sembolisation and dream capabilities to be limited, in their state of mind the death drive mechanism is prominent, impulsive and depressive sensories inability to be mechanised, have been observed. With this, the study has pointed out that phychological mechanisms of RA patients who suffer from physical diseases. Mental and physical health should be regarded as a whole, and only taking phsical health into hand will lead to some deficiencies in treatment, therefore the importance of multidisciplinary studies in RA patients have been reviewed.