Çocuk evleri sitesi'nde yaşayan çocuklarda bağlanma tarzları ve ebeveyn tutumlarının duygudurum profiline etkisi
Investigation of the effects of parental attitudes and attachment styles on the mood profile of children living in the children's homes site
- Tez No: 660328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN DURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Tarzları, Çocuk Evleri Sitesi, Duygudurum Profili, Ebeveyn Tutumu, Hemşire, attachment styles, child home sites, mood profiles, parental attitudes, nurse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bağlanma, bebeklik döneminde başlayıp hayatın sonuna kadar bireyi etkileyen, hayatına yön veren kavramlardan biridir. Bağlanma sorunlarının ebeveyne (tutum ve özellikleri gibi), çocuğa ve bakım verilen ortama (ailesiyle ya da ayrı yaşayan-çocuk evleri gibi) bağlı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu araştırma, çocuk evleri sitesinde yaşayan ve anne-babası ile görüşmesine izin verilen çocuklarda ebeveyn tutumlarının ve bağlanma stillerinin duygudurum profillerine yansımalarını incelemek amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmaya 01.10.2019- 29.02.2020 tarihleri arasında Kocaeli ilinde Çayırova, İzmit ve Gölcük çocuk evleri sitesinde yaşayan 70 çocuk dahil edilmiştir. Veriler;“Görüşme Formu”,“Algılanan Ebeveyn İlişkisi Ölçeği”, ''Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği'' ve ''Ergenler İçin Olumlu Olumsuz Yaşantı Ölçeği" ile toplanmıştır. Veriler bağımsız T testi, ANOVA ve pearson korelasyon testleri ile değerlendirilmiştir. Tüm test sonuçları 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. BULGULAR: Araştırmada, üç boyutlu bağlanma biçimlerinden güvenli bağlanma ile olumlu yaşantı arasında pozitif yönde, normal düzeyde; kaçınan bağlanma ile algılanan ebeveyn tutumlardan otoriter anne, otoriter baba ve ilgisiz baba arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde; kaygılı bağlanma ile olumsuz yaşantı arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. SONUÇ: Bu araştırmada çocuk evleri sitesinde kalan çocukların tutarlı ve koruyucu aile ortamından uzak kalmalarının çeşitli psikiyatrik bozukluklara zemin hazırladığı belirlenmiştir. Kendilik algılarının olumsuz olmasına neden olabildiği, anlayışlı ve duyarlı ebeveynlere sahip olan katılımcıların kendilik algılarının daha olumlu olduğu, ebeveynlerle iyi ilişkilerin güvenli bağlanmanın oluşmasına katkıda bulunduğu, duyarlı olmayan ebeveynlerin ise kaygılı ve kaçınan bağlanma özelliklerine yol açtığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the effects of parental attitudes and attachment styles on the mood profile of children living in the children's homes site INTRODUCTION AND AIM: Attachment is one of the definitions that affect the individual starting from infancy to the end of life and directing the life. It is a known fact that attachment problems depend on the parent (such as attitudes and characteristics), the child and the care environment (such as family or separate living-child homes). This study was carried out to examine the reflections of parental attitudes and attachment styles on mood profiles in children living in children's homes and allowed to meet their parents. METHOD AND MATERIAL: This descriptive and cross-sectional research was carried out between 01.10.2019 and 29.02.2020 with 70 children living in the Çayırova, İzmit and Gölcük children's homes site in Kocaeli. Data was collected with ;“Interview Form”,“Perceived Parental Relationship Scale”,“Three Dimensional Attachment Styles Scale”and“Positive and Negative Experience Scale for Adolescents”. The data were evaluated by independent T test, ANOVA and Pearson correlation tests. All test results were evaluated at the level of 0.05 significance. FINDINGS: In the research, there was a positive and normal level correlation between secure attachment positive experience. There was a positive and weak level correlation between authoritarian mother, authoritarian father and indifferent father attitudes and avoidant attachment. There was a positive and weakly significant relationship between anxious attachment and negative life . CONCLUSION: In this study, it has been determined that the children who stay in the children's houses site are away from a consistent and foster family environment, which paves the way for various psychiatric disorders. It has been concluded that self-perception may be negative, participants who have understanding and sensitive parents have more positive self-perceptions, good relationships with parents contribute to the formation of safe attachment, and non-sensitive parents lead to anxious and avoided attachment characteristics.