6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile mahalleye dönüşen köylerde yaşanan değişim: Ceyhan ilçesi üzerinden bir değerlendirme
Change in the villages which turned into a neighborhood with the Metropolitan Municipality Law no 6360: An evaluation on the Ceyhan district
  1. Tez No: 660338
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SAYDAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ARMAN KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 6360 sayılı Kanun, Büyükşehir, Kamu Hizmeti, Mahalle, Law No. 6360, Metropolitan City, Public Service, Neighborhood
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada; 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile Ceyhan İlçesinde mahalleye dönüşen pek çok yerleşim yerinde yaşayan kişilerin kanun değişikliği ile ilgili görüşleri incelenmektedir. 6360 sayılı Kanun ile Ceyhan ilçesinde mahalleye dönüşen yerlerin sahip olduğu yeni koşullar ve uygulamalar, halka sunulan kamu hizmetlerinde yaşanan değişim gibi konular ayrıntılı şekilde ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı, 6360 sayılı Kanun ile birlikte Ceyhan İlçesinde mahalleye dönüşen 14 farklı yerleşim yerinde yaşayan insanlara yöneltilen anket soruları ile bu dönüşümün idari yapıda, hizmet sunumunda ve kırdan kente geçiş konularında yaşanan değişimi ortaya koymaktır. Çalışmada, araştırma yöntemi olarak doğrudan ve kapsamlı gözlemin en yaygın biçimi olan yoklama (sondaj) yoluyla anket uygulaması yapılmıştır. Yoklama yoluyla yapılan anket çalışmasında basit tesadüfi örnekleme tekniği kullanılmıştır. Anket soruları, konu ile ilgili yapılan diğer çalışmalar incelenerek oluşturulmuş ve araştırmaya katılanların her ifadeyi önem derecesine göre değerlendirdiği beşli Likert ölçeği kullanılmıştır. (1=Kesinlikle Katılmıyorum, 2= Katılmıyorum, 3= Kararsızım, 4= Katılıyorum, 5= Kesinlikle Katılıyorum). Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ceyhan ilçesine bağlı köy iken mahalleye dönüşen yerlerde yaşayan 18 yaş ve üstü insanlar oluşturacaktır. Uygun örneklem büyüklüğü hesaplanmış (p=0,8, q=0,2 olmak üzere hata payı % 5) ve ideal rakamın 245 kişi olduğu belirlenmiştir. Toplanan veriler ''SPSS 22.0 for Windows'' programında analiz edilmiştir. SPSS analiz sonuçları değerlendirildiğinde, 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile Ceyhan ilçesinde mahalleye dönüşen yerlerde yaşayanların genel anlamda sunulan kamu hizmetlerinden memnun oldukları, kanun değişikliğinin mali yüklerini artırdığı, bazı kamu hizmetlerinde iyileşme yaşandığı, bazı kamu hizmetlerinin ise iyileştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. 6360 sayılı Kanun'un belirttiği hedeflere ve verimliliğin gerçekleşme düzeylerinin karşılaştırılması yapılarak elde edilen sonuçların, alan literatürün geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; with the Metropolitan Municipality Law No.6360, the opinions of people living in many settlements that have turned into neighborhoods in Ceyhan district on the change of law are examined. With the Law No.6360, issues such as the new and practices of the places that have turned into neighborhoods in Ceyhan district and the transformation in public services offered to the public are discussed in detail. The aim of the study is to reveal the change caused by this transformation in administrative structure, service delivery and transition from rural to urban areas with the questionnaire questions directed to people living in 14 different settlements that turned into neighborhoods in Ceyhan with law no.6360. In this study, as a research method, a questionnaire was applied through probe (drilling), which is the most common form of direct and comprehensive observation. Simple random sampling technique was used in the survey study conducted by polling. The questionnaire questions were created by examining other studies on the subject, and a five-point Likert scale was used, in which the participants of the study evaluated each statement according to their importance. (1=Strongly Disagree, 2= Disagree, 3=Undecided, 4= Agree, 5= Strongly Agree). Questionnaire method was used as a data collection tool in the study. The population of the research will consist of people aged 18 and over living in the village that turned into a neighborhood from the village of Ceyhan district. The appropriate sample size was calculated (p = 0.8, q = 0.2, the margin of error is % 5) and it was determined that the ideal figure was 245 people. The collected data have been analyzed in the ''SPSS 22.0 for Windows'' program. When the SPSS analysis results were evaluated, with the Metropolitan Municipality Law No. 6360, it has been concluded that those living in the Ceyhan district that have turned into neighborhoods are generally satisfied with the public services provided, the law change has increased their financial burden, some public services have improved, and some public services need to be improved. It is thought that the results obtained by comparing the goals specified by the Law No. 6360 and the realization levels of productivity will contribute to the development of the field literature.