Çimento sektöründeki işletmelerin finansal bilgilerine yönelik performans değerlendirmesi
Performance evaluation of financial and non-financial information of enterprises in the cement sector
- Tez No: 660353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cement Sector, Cash Flow Based Ratios, Firm Life Cycle, Malmquist Analysis, Performance Evaluation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çimento endüstrisi, son yıllarda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hızla büyüme kaydetmiştir. Nüfus artışı ile doğrudan orantılı olarak artan konut ve alt yapı ihtiyacı çimento sektörünün büyümesine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye çimento endüstrisi hem iç talebi karşılama hem de ihracat alanında başarılı bir performans göstererek sektörde adından söz ettiren önemli ülkelerken biri olmuştur. Bu sebeple çimento sektörü ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Çalışmanın amacı Türkiye'de ve dünya çapında çimento sektörü hakkında elde edilen üretim, kapasite, istihdam, ihracat vb. alanlarda bilgiler vermek ve Türkiye çimento sanayisinin finansal bilgilerini inceleyerek performans değerlemesi yapmaktadır. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören Taş ve Toprağa Dayalı sanayi grubunda bulunan 15 işletmenin 2008 ve 2019 yılları dâhil olmak üzere 180 firma-yıl gözlemi üzerinde oran analizi, çoklu karar verme teknikleri ve firma yaşam eğrisi analizi uygulanmış olup elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Türkiye çimento endüstrisi nakit döngüsü yüksek, borçlanma ve yatırımda ağırlıklı olarak özkaynak finansmanı kullanan ve genel olarak sektör yapısı itibari ile başarılı işletme yapısına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cement industry in recent years has achieved rapid growth in developing countries such as Turkey. The need for housing and infrastructure, which increases in direct proportion to population growth, contributes significantly to the growth of the cement industry. Turkey's cement industry to meet domestic demand and exports both areas has been one of the successful performance that has made its name in the industry by showing the important ülkelerk. For this reason, the cement sector has been the subject of many scientific studies at national and international level. The purpose of the study in Turkey and obtained about the cement industry worldwide production, capacity, employment, exports and so on. Turkey is engaged in the areas of performance appraisal and provide information by examining the financial and non-financial information to the cement industry. In the study, ratio analysis, multiple decision making techniques and firm life curve analysis were applied on 180 firm-year observations including the years of 2008 and 2019 of 15 enterprises in the Stone and Soil Based industrial group traded in Borsa Istanbul, and the findings obtained were interpreted. cash cycle, according to the findings of Turkey's cement industry high, that uses debt and equity financing and investment mainly in overall industry structure has been shown to have a successful business with a nominal structure.